Οι εκλογές «μπλοκάρουν» τη μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

οι-εκλογές-μπλοκάρουν-τη-μετεγκατά-468023

Η μοναδική ελπίδα της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της παραμονής της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Νέα Ιωνία είναι τελικά οι ερχόμενες εκλογές. Το αποτέλεσμά τους και η πιθανή αλλαγή κυβέρνησης θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση, που απασχολεί την τοπική κοινή γνώμη από τα τέλη του 2017.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί αναγκαιότητας μετακίνησης της έδρας των πεζοναυτών στην Αττική, επισημαίνοντας για πρώτη ίσως φορά ότι η παραμονή της μονάδας στον Βόλο προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Για αυτό, όπως τόνισε, η μετεγκατάσταση θα γίνει και στη θέση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα έρθει στρατιωτική μονάδα αντίστοιχης δυναμικότητας, που, ωστόσο, δεν ανακοινώνεται, γιατί προφανώς δεν έχει βρεθεί ακόμη!

Ο Ευάγ. Αποστολάκης και από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας δείχνει να έχει πάρει προσωπικά το θέμα της μετεγκατάστασης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Το δε επιχείρημα ότι υπάρχουν σοβαροί επιχειρησιακοί λόγοι, οι οποίοι καθιστούν επιτακτική τη μεταφορά της μονάδας, αποδυναμώνεται από μόνο του, καθώς καμία σοβαρή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν θα καθυστερούσε να υλοποιήσει έναν ανάλογο σχεδιασμό, εξαιτίας των αντιδράσεων μιας χούφτας οικονομικών και συλλογικών φορέων, που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία από τη μετεγκατάσταση μιας μονάδας με 1.000 και πλέον στελέχη.

Αν όντως υπήρχε επιχειρησιακό θέμα, το στρατόπεδο «Γεωργούλα» δεν θα παρέμενε στην καρδιά της Νέας Ιωνίας σχεδόν πέντε δεκαετίες. Η πραγματικότητα είναι πως η μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας αποτελεί επιλογή του κ. Αποστολάκη και μερικών επιτελών του Πενταγώνου, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να υλοποιήσουν εδώ και ενάμιση χρόνο.

Οι μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, οι πολιτικές εξελίξεις πρώτα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στη συνέχεια η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών φαίνεται ότι προκάλεσαν τεράστια εμπόδια στην υλοποίηση της επίμαχης απόφασης. Σε περίπτωση μάλιστα που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας, τοπικοί εκπρόσωποι φορέων που παρακολουθούν στενά το θέμα και έχουν ενημέρωση, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να μετεγκατασταθεί η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Οσες προσπάθειες και αν γίνουν πριν τις εκλογές δεν είναι δυνατόν να ευοδωθούν, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή ανοικτή εκδήλωση του Δήμου Βόλου στην πλατεία Ευαγγελιστρίας είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τοποθετηθούν δημόσια οι υποψήφιοι και τα κόμματα στο συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι τις θέσεις τους σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την τοπική οικονομική δραστηριότητα, λίγο πριν την ώρα της κάλπης. Χρήσιμα συμπεράσματα θα βγουν, ωστόσο, και από τις όποιες απουσίες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου