Στο έλεος της αδιαφορίας οι δομές υγείας των νησιών

στο-έλεος-της-αδιαφορίας-οι-δομές-υγεί-473164

Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο έχουν ενημερωθεί από την τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης στα Κέντρα Υγείας της χερσαίας και της νησιωτικής Μαγνησίας. Ολο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, το παραμικρό ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση λύσεων στο φλέγον θέμα της κάλυψης των αναγκών στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής με το απαιτούμενο προσωπικό.

Δυστυχώς, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας και των θεσμοθετημένων οργάνων της είναι τόσο προκλητική, ώστε Κέντρα Υγείας σε περιοχές με τεράστια επισκεψιμότητα, όπως η Σκιάθος, κινδυνεύουν να μείνουν με τον ελάχιστο αριθμό γιατρών, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όταν δηλαδή το νησί του Παπαδιαμάντη κατακλύζεται από τουρίστες και ο πληθυσμός του σχεδόν οκταπλασιάζεται!

Από τους τρεις γιατρούς που υπηρετούν σήμερα στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ο ένας είναι επικουρικός και φεύγει στις αρχές Ιουλίου, καθώς λήγει η σύμβασή του. Ο δεύτερος γιατρός λαμβάνει μέσα στις επόμενες ημέρες αναρρωτική άδεια, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας Σκιάθου κινδυνεύει να μείνει με έναν μόλις γιατρό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τρόπο λειτουργίας μιας δομής υγείας, που έχει υπό την εποπτεία της σχεδόν 40.000 ψυχές!

Η στάση του υπουργείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν εκπλήσσει. Αποτελεί πάγια τακτική τους να αδιαφορούν για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας, παρότι έχουν ενημερωθεί από τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς, υπηρεσιακούς και διοικητικούς παράγοντες κατ’ επανάληψη. Αυτή η τακτική, της πλήρους αδράνειας απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την πλειονότητα της κοινωνίας και προκαλούν κρίσιμα ερωτήματα για τις συνθήκες λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού σε ευαίσθητα θέματα, όπως η υγεία, εφαρμόζεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, με τα σχετικά παραδείγματα να είναι πολλά και κάποια από αυτά πολύ πρόσφατα.

Οπως το θέμα των εργαστηριακών γιατρών, που έχουν μείνει μετέωροι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του αρμόδιου υπουργείου. Οπως το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που εδώ και έναν μήνα απέχουν από τις δευτερογενείς διακομιδές, διεκδικώντας στελέχωση των μάχιμων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι πολιτικοί ιθύνοντες και οι διοικητικοί υφιστάμενοί τους απέτυχαν να δώσουν λύσεις και άφησαν τα προβλήματα να «φορτωθούν» στις πλάτες των πολιτών.

Τι ίδιο ακριβώς συμβαίνει τώρα και με το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, που προκύπτει μείζον θέμα επαρκούς στελέχωσης στην τουριστική περίοδο. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διεκδίκηση λύσεων και περιορίζει δραματικά τις προσδοκίες ως προς την αυτονόητη υποχρέωση των αρμοδίων να θωρακίσουν τις δομές υγείας ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου