Κυρίαρχο ζητούμενο η συναίνεση σε νέα δημοτικά συμβούλια

κυρίαρχο-ζητούμενο-η-συναίνεση-σε-νέα-485235

Πλέον νεοεκλεγέντες ή επανεκλεγέντες δήμαρχοι οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αναζητήσουν συνεργασίες στα δημοτικά συμβούλια

Συνεργασία, συναίνεση, σύνθεση απόψεων είναι το τρίπτυχο, που πρέπει να αναζητήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι δήμαρχοι, που κέρδισαν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Οσοι τα κατάφεραν από την πρώτη Κυριακή δεν επηρεάζονται από τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς εξασφάλισαν άνετες πλειοψηφίες στα νέα δημοτικά συμβούλια, με βάση τον αριθμό των εδρών, που αντιστοιχεί στο εκλογικό τους ποσοστό.

Ωστόσο, στους υπόλοιπους Δήμους, που είχαμε επαναληπτική εκλογική διαδικασία και ο αριθμός των εδρών των παρατάξεων προσδιορίστηκε από τα ποσοστά, τα οποία έλαβαν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, απαιτούνται συνεργασίες και συμπράξεις, όχι κάτω από το τραπέζι, αλλά με διαφάνεια και με γνώμονα το καλό των κατοίκων των περιοχών, με τα αντίστοιχα νέα δημοτικά συμβούλια να έχουν πολλή δουλειά.

Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι να μην υπάρχουν στο εξής «δήμαρχοι – μονάρχες», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή πλειοψηφία τους θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Πολλοί θεωρούν ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στους Δήμους, που η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν τον κίνδυνο ακυβερνησίας Δήμων, καθώς τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια δεν θα μπορούν να αποφασίζουν για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις μείζονος σημασίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αυτό το ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά απίθανο είναι στην ελληνική αυτοδιοικητική πραγματικότητα, που η συναίνεση και οι συνεργασίες είναι άγνωστες έννοιες για πολλούς τοπικούς άρχοντες.

Πλέον ο νόμος τούς αναγκάζει να αλλάξουν φιλοσοφία και να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα, πρωτίστως για το καλό των πολιτών, οι οποίοι τους εμπιστεύτηκαν και τους τίμησαν με την ψήφο τους. Περιθώρια για συγκρούσεις και αδιέξοδες καταστάσεις εντός των δημοτικών συμβουλίων δεν υπάρχουν. Η υποχρηματοδότηση των Δήμων και η υποστελέχωση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας ακόμη και βασικών δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία νευραλγικών τομέων, στις οποίες οι πολίτες προσβλέπουν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων άφησαν στη μοίρα τους τις υπηρεσίες και τις δομές της αυτοδιοίκησης, περικόπτοντας πόρους στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Αυτές οι πολιτικές αποδυνάμωσαν τους Δήμους, ενώ για κάποιους δημάρχους αποτέλεσαν το ιδανικό άλλοθι, ώστε να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους ως προς την παραγωγή έργου. Κάποιοι άλλοι δήμαρχοι δεν επηρεάστηκαν από τις περικοπές στη χρηματοδότηση και δικαίωσαν τους πολίτες, που τους εμπιστεύτηκαν.

Πλέον νεοεκλεγέντες ή επανεκλεγέντες δήμαρχοι οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αναζητήσουν συνεργασίες στα δημοτικά συμβούλια. Διαφορετικά η θητεία τους, που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου, θα οδηγήσει στην απόλυτη απαξίωση τον κορυφαίο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου