Η δημόσια υγεία δέσμια των πολιτικών εξελίξεων

η-δημόσια-υγεία-δέσμια-των-πολιτικών-ε-488704

Μια από τις σημαντικότερες παρενέργειες των πολιτικών εξελίξεων, που δρομολόγησε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων, οι οποίες είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα και τώρα που η χώρα οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα «παγώσουν» για ευνόητους λόγους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 16 μόνιμων προσλήψεων ιατρικού προσωπικού βασικών ειδικοτήτων, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν τους συγκεκριμένους γιατρούς να αναλαμβάνουν καθήκοντα μέσα στο φθινόπωρο ή το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου ουδείς γνωρίζει πότε θα φορέσουν τη λευκή μπλούζα οι νέοι γιατροί.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό στη χώρα μας ανάλογες διαδικασίες του δημοσίου συστήματος να εξαρτώνται ακόμη από τις πολιτικές εξελίξεις. Οποτε δηλαδή έχουμε εκλογές ή περιμένουμε να γίνουν εκλογές, το κράτος παραλύει και αναστέλλονται οι αποφάσεις ακόμη και για νευραλγικά θέματα όπως η στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό.

Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου, το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες χάρη στην καθημερινή υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές. Σε κλινικές όπως η ορθοπεδική, οι ελλείψεις γιατρών είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές. Το περασμένο καλοκαίρι η συγκεκριμένη κλινική αδυνατούσε να καλύψει το σύνολο των μηνιαίων εφημεριών, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Φέτος κινδυνεύει να χάσει δύο γιατρούς με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κάλυψη των αναγκών της.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία για τις μόνιμες θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ την αγωνία των εκπροσώπων του κλάδου εντείνει το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν δηλαδή δεν προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα και πάμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ακολούθως σε νέες εκλογές, τότε θα περάσει το 2019, θα έρθει η επόμενη χρονιά και ακόμη οι νέοι γιατροί δεν θα έχουν αναλάβει καθήκοντα στο Νοσοκομείο.

Το ισχύον θεσμικό καθεστώς είναι στρεβλό και όσο δεν νομοθετείται η αποδέσμευση της υλοποίησης ειλημμένων αποφάσεων για ανάλογα θέματα από την εκλογική διαδικασία, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα σε ευαίσθητους κρατικούς τομείς, όπως η υγεία. Σε αντίθεση με τις διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, που η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή βιασύνη, ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες δίνουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα, όπως η σωστή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, παραπέμπονται στις καλένδες.

Ολα ξεκινούν από την απουσία πολιτικής βούλησης για την αποδέσμευση της εκλογικής διαδικασίας από θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ψηφοφόρους, οι οποίοι όταν κάθε τρεις και λίγο καλούνται στις κάλπες πρέπει, αν μη τι άλλο, να νιώθουν καλυμμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου