Η συντριβή οδηγεί στην αναζήτηση νέου προεκλογικού αφηγήματος

η-συντριβή-οδηγεί-στην-αναζήτηση-νέου-490002

Αποδείχτηκε περίτρανα στην κάλπη ότι «οι πολλοί» κουράστηκαν να ακούν υποσχέσεις και να λαμβάνουν επιδόματα λίγο πριν τις εκλογές

Η μεσαία τάξη, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τιμώρησε με την επιβολή δυσβάστακτων φόρων, έστειλε το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα τη βραδιά των ευρωεκλογών. Ανάλογα ήταν τα αντίστοιχα μηνύματα του ιδιωτικού τομέα, που δέχτηκε ανελέητο πόλεμο από τους κυβερνητικούς κρατικιστές. Η απέλπιδα προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα λίγο πριν τις κάλπες με επιδόματα και υποσχέσεις δεν απέδωσε, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, αλλά και τους συνταξιούχους, που ενώ έλαβαν την υποτιθέμενη 13η σύνταξη, έδωσαν την ψήφο τους στη ΝΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls.

Επίσης δεν απέδωσε το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για την «ώρα των πολλών». Αποδείχτηκε περίτρανα στην κάλπη ότι «οι πολλοί» κουράστηκαν να ακούν υποσχέσεις και να λαμβάνουν επιδόματα λίγο πριν τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι, όσο και αν αντιμετωπίζονται από μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας σαν άβουλα όντα, σαν κοπάδι προβάτων που κατευθύνεται όπου βολεύει τα κόμματα, διαθέτουν άριστη κρίση και ιδιαίτερα οξυμένους πολιτικούς αισθητήρες, οι οποίοι τους προειδοποιούν όταν πάνε να τους κοροϊδέψουν με προεκλογικά «καθρεφτάκια».

Σε αυτό το αφήγημα, στη χορήγηση δηλαδή παροχών και στην καλλιέργεια κλίματος προσδοκιών ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν και άλλα επιδόματα, στηρίχτηκε η προεκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος. Οσοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό τη συγκεκριμένη τακτική φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην πανωλεθρία των ευρωεκλογών.

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει, ωστόσο, τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που από τη μια υιοθέτησε και εφάρμοσε πιστά τις εισηγήσεις των συνεργατών του και από την άλλη πήρε πάνω του όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα, ποντάροντας στην εικόνα του πολιτικού αρχηγού που δεν είχε χάσει καμία αναμέτρηση μετά το 2015.

Η αλαζονεία της εξουσίας λειτούργησε καταστροφικά και σε αυτή την περίπτωση, με αποτέλεσμα τώρα που ξεκινά η προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών να έχουν πληγεί και οι συμβουλάτορες του πρωθυπουργού και η δική του εικόνα.

Πλέον αναζητείται νέο αφήγημα, νέα στρατηγική με βασικό άξονα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην τόνωση της παραγωγής και τη στήριξη της καινοτομίας, με απώτερους στόχους τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.

Με αυτή τη στρατηγική, που είναι στην ουσία ένα άνοιγμα στη μεσαία τάξη, θα μπορούσε να πορευτεί το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Αντίθετα προτίμησε τον λαϊκισμό της επιδοματικής πολιτικής και τώρα προσπαθεί να ανακάμψει από μια οδυνηρή ήττα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου