Οι πολίτες τιμώρησαν με την ψήφο τους

οι-πολίτες-τιμώρησαν-με-την-ψήφο-τους-492926

Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και η εταιρεία που διοργάνωσε το exit poll έπεσαν έξω ως προς τις προβλέψεις τους για το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Μόνο που αυτή τη φορά οι έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες που εκτίμησαν, πριν βγουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ήταν λίγες, σε σχέση με το τελικό εύρος της απόστασης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες με την ψήφο τους έδωσαν μια ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και διέψευσαν οριστικά και αμετάκλητα τις όποιες προσδοκίες των στελεχών του αντίστοιχου κυβερνώντος για μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας ή ακόμη και για νίκη στις ευρωεκλογές. Παρά τις παροχές, τα επιδόματα, τις υποσχέσεις και τα θετικά οικονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν στο παραπέντε της εκλογικής διαδικασίας, οι ψηφοφόροι έδειξαν με τη στάση τους ότι η τελική τους επιλογή έγινε με βάση τη συνολική εικόνα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης από το 2015 και όχι τη φιλολαϊκή εικόνα που εμφάνισε λίγο πριν τις εκλογές, υπό τον φόβο της συντριβής.

Αυτό που φοβόνταν τα κυβερνητικά στελέχη έγινε πραγματικότητα και τώρα καλούνται να αναθεωρήσουν πολλές επιλογές της προεκλογικής τους τακτικής, καθώς βέβαια και της φιλοσοφίας με την οποία κυβέρνησαν τον τόπο περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος έδειξε ότι δεν συγχωρεί τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τα ψέματα και τα σκληρά οικονομικά μέτρα, όταν μάλιστα αυτοί που τα επέβαλαν έρχονται λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία να μετριάσουν τις αντιδράσεις και να βελτιώσουν την εικόνα τους, επιστρέφοντας στους πολίτες λίγα ψίχουλα από όσα τους άρπαξαν με την καταιγίδα των μνημονιακών μέτρων το προηγούμενο διάστημα.

Οι ψηφοφόροι έδειξαν επίσης με την επιλογή τους στο παραβάν ότι δεν συγχωρούν τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, που τελικά οδήγησαν σε πολύνεκρες τραγωδίες, όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησαν οι υπεύθυνοι να διαχειριστούν τις συνέπειες των εγκληματικών ολιγωριών τους.

Οι πολίτες έστειλαν και ένα τρίτο μήνυμα με την ψήφο τους. Η εικόνα ενός αριστερού πρωθυπουργού, που απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο πολυτελές κότερο εφοπλιστή, δεν μπορεί παρά να έχει δυσάρεστες πολιτικές συνέπειες, όπως αυτές που υφίσταται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές είναι η πιο σωστή που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες. Οσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για το κόμμα του και για τον ίδιο. Επίσης, όσο λιγότερα τάξει προεκλογικά, τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που απειλείται πλέον με οδυνηρή συντριβή, αν στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εθνικές κάλπες δεν κάνει την αυτοκριτική του και δεν αντιληφθεί ότι οι επιλογές των δικών του στελεχών οδήγησαν στην εκλογική πανωλεθρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου