Θα αποδώσει η τακτική Μαυρογιαλούρου;

θα-αποδώσει-η-τακτική-μαυρογιαλούρου-497245

Ατέλειωτες ουρές χθες μπροστά από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών των τραπεζών, καθώς οι συνταξιούχοι έσπευσαν να πάρουν τη σύνταξη του ερχόμενου μήνα μια εβδομάδα νωρίτερα. Η κυβέρνηση φρόντισε για την καταβολή της δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, έτσι ώστε οι απόμαχοι της δουλειάς να μην προσέλθουν στις κάλπες με άδειες τσέπες. Για ευνόητους λόγους, πιστώθηκε χθες επίσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα τέκνων!

Κατά συνέπεια, μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων θα ασκήσουν αύριο το εκλογικό τους δικαίωμα με διαφορετική ψυχολογία, όπως τουλάχιστον εκτιμά η κυβέρνηση. Τώρα, αν αυτό επιβεβαιωθεί το βράδυ της Κυριακής, που θα γνωρίζουμε τον νικητή των ευρωεκλογών, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ακόμη και η έννοια της τακτικής Μαυρογιαλούρου, που περιέχει μια δόση υπερβολής, έχασε το νόημά της. Η κυβέρνηση δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Μοίρασε επιδόματα που βάφτισε 13η σύνταξη, νομοθέτησε μέτρα με θετικό οικονομικό αντίκτυπο, που θα μπορούσαν να έχουν τεθεί σε ισχύ μήνες πριν τις εκλογές και έσπευσε να καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου και το επίδομα τέκνων στο παραπέντε κυριολεκτικά της εκλογικής μάχης, με αποκλειστικό σκοπό την πολιτική της διάσωση.

Αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αυτός ο σκοπός ίσως και να μπορεί να επιτευχθεί, καθώς η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ έχει μειωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αν μάλιστα αποδώσουν καρπούς οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για νέο πακέτο παροχών στο τέλος του έτους ή οι προειδοποιήσεις του για «κατάλυση του κοινωνικού κράτους από μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ», τότε η διαφορά των δύο κομμάτων μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Τόσο όσο η ΝΔ να μην μπορεί να πετύχει τον στόχο της για προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά την αυριανή εκλογική αναμέτρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να αντέξει πολιτικά μέχρι το φθινόπωρο, που θα στηθούν εθνικές κάλπες έτσι κι αλλιώς. Στο μεσοδιάστημα, το κυβερνών κόμμα θα επιδοθεί σε νέο μπαράζ παροχών και υποσχέσεων, έτσι ώστε τον Οκτώβριο να δώσει τη «μητέρα όλων των μαχών» με αρκετές θετικές πιθανότητες υπέρ του.

Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί θα πρέπει αύριο το βράδυ η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας να είναι μικρή και σίγουρα όχι πάνω από 4 με 5 μονάδες υπέρ της ΝΔ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με βάση το πρόσφατο κύμα παροχολογίας και όχι τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση πάντως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα έχουν υποστεί για άλλη μια φορά ένα καίριο χτύπημα και η αξιοπιστία τους θα έχει πληγεί ακόμη περισσότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου