Κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτών

κοινωνική-πολιτική-στις-πλάτες-των-ιδ-498684

Το υπουργείο Υγείας αντί να αναζητήσει διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου με τους εργαστηριακούς γιατρούς, προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τους και να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι πολίτες, επέλεξε την οδό της σύγκρουσης με τον κλάδο. Ο «συνήθης ύποπτος», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγόρησε για πολιτικές σκοπιμότητες τους εργαστηριακούς γιατρούς, που αποφάσισαν να βάλουν προσωρινό λουκέτο στα ιατρεία τους, λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, βλέποντας απέναντί τους μια αναξιόπιστη κυβέρνηση που κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτών γιατρών, επέλεξαν να ξεκινήσουν τριήμερη αποχή παραμονές εκλογών, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκκλήσεις τους για διάλογο και οι διαμαρτυρίες τους για τις διαρκώς αυξανόμενες περικοπές του εισοδήματός τους, εξαιτίας της υποχρεωτικής έκπτωσης του ΕΟΠΥΥ, μέσω των περίφημων rebate και claw – back, έπεσαν στο κενό.

Το αρμόδιο υπουργείο, που αύξησε τον αριθμό των εξεταζόμενων, που μείωσε τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό του για τις εργαστηριακές εξετάσεις, που μείωσε το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εξετάσεις και ενέταξε στο σύστημα νέες πανάκριβες εξετάσεις, έχει δείξει εδώ και καιρό τις πραγματικές του προθέσεις.

Αποτελεί, άλλωστε, αναπόσπαστο γρανάζι της κυβερνητικής μηχανής, που μειώνει διαρκώς τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τις αυξανόμενες ανάγκες στη δημόσια υγεία και παράλληλα συγκεντρώνει υπερπλεονάσματα για την παροχή επιδομάτων πριν τις εκλογές. Οι πρόσφατες παροχές προέκυψαν από το δημοσιονομικό περιθώριο του προϋπολογισμού, το οποίο δημιουργήθηκε και από τις άγριες περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

Από το 2012 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ διαρκώς συρρικνώνεται. Από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν προβλεφτεί πριν από επτά χρόνια, φέτος το σχετικό ποσό έπεσε στα 270 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε, ορθώς, ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που απέκτησαν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα να υφίστανται τις συνέπειες της συγκεκριμένης τακτικής.

Επί της ουσίας, το κράτος έχει «επιτάξει» ιδιωτικές ιατρικές δομές, τις οποίες χρησιμοποιεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις σε χιλιάδες μικροβιολόγους, ακτινολόγους, βιοπαθολόγους, κυταρρολόγους κ.ά. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να αντιληφτεί ότι βάζοντας απέναντί της τους εργαστηριακούς γιατρούς, που στήριξαν τόσα χρόνια την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ναρκοθετεί ουσιαστικά τα θεμέλια ενός προβληματικού συστήματος, το οποίο όσο υποχρηματοδοτείται, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες πλήρους κατάρρευσής του. Και σε αυτή την περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι δεν θα είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, αλλά οι πολίτες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για να γίνουν καλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου