Υπό ασφυκτική οικονομική επιτήρηση

υπό-ασφυκτική-οικονομική-επιτήρηση-500189

Η αρνητική στάση των δανειστών απέναντι στο πακέτο των θετικών οικονομικών μέτρων, που νομοθέτησε η κυβέρνηση και ήδη έχει τεθεί σε ισχύ, δεν εκπλήσσει. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη βαθιά ύφεση και το τέλμα της υπανάπτυξης διαψεύστηκαν, κάθε φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει έστω και για καθαρά προεκλογικούς λόγους να δώσει κάποιες οικονομικές ανάσες στους πολίτες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εκφράζονται αρνητικά και καλλιεργούν ανάλογο κλίμα στις διεθνείς αγορές, που η χώρα μας προσβλέπει σε χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας πιάσει και τις δύο προηγούμενες χρονιές τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, αξιοποίησε το υφιστάμενο δημοσιονομικό περιθώριο και τον περασμένο Δεκέμβριο και πριν από λίγες ημέρες, ώστε να εξαγγείλει και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σειρά μέτρων με θετικό οικονομικό πρόσημο και ξεκάθαρα προεκλογικό χαρακτήρα. Αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες, καθώς περίμεναν έτσι κι αλλιώς λίγο πριν τις εκλογές τη νομοθέτηση ανάλογων μέτρων. Τώρα, αν τα συγκεκριμένα μέτρα θα επηρεάσουν την ψήφο τους, αυτό θα φανεί το βράδυ της Κυριακής.

Στο μεταξύ, ανάλογες τοποθετήσεις από τους θεσμούς αποδεικνύουν αφενός ότι παρά το τέλος των μνημονίων η χώρα μας παραμένει υπό ασφυκτική οικονομική επιτήρηση και αφετέρου ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι την ημέρα που κάποια ελληνική κυβέρνηση θα εξαγγείλει και θα υλοποιήσει θετικά οικονομικά μέτρα χωρίς να πρέπει να δώσει λογαριασμό σε ξένους παράγοντες ή χωρίς να επηρεάζεται η πορεία της οικονομίας από τις εισηγήσεις και τις εκθέσεις τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, καθώς και η καταβολή της 13ης σύνταξης δεν μπορούν να επηρεάσουν τον στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό γιατί οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά που διεκδικούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι βάζουν τέλος στα όποια σενάρια δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ μέτρα όπως οι 120 δόσεις θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα.

Στον αντίποδα προκύπτουν αρνητικές εκτιμήσεις για τον τουρισμό, που δύσκολα θα ξεπεράσει φέτος το περσινό ρεκόρ, η απουσία επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τους δείκτες της κατανάλωσης, που δεν είναι δυνατόν να ανακάμψουν με μέτρα όπως το πρόσφατο κουτσουρεμένο επίδομα, το οποίο η κυβέρνηση βάφτισε σαν 13η σύνταξη.

Αυτό λοιπόν είναι και το ουσιαστικό πρόβλημα σε αυτή την εξίσωση. Οτι δηλαδή εξαγγέλλονται μέτρα με θετικό οικονομικό πρόσημο, που ωστόσο δεν διασφαλίζουν μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για την οικονομία και παράλληλα προσφέρουν στους δανειστές το ιδανικό επιχείρημα, ώστε να παρεμβαίνουν όποτε το επιθυμούν, ανακυκλώνοντας το αφήγημα για την ανάγκη παράτασης των πολιτικών λιτότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου