Οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις

οι-ευρωεκλογές-θα-καθορίσουν-τις-πολι-507003

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησής του με τους εκπροσώπους βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής, παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς, όπως σημείωσε με νόημα, ουδείς μπορεί να αγνοήσει την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Αυτή την εκτίμηση, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, αποφεύγουν να διατυπώσουν δημόσια όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Κάποια από αυτά υποβαθμίζουν τη σημασία μιας πιθανής ευρείας νίκης της ΝΔ, κάποια άλλα θεωρούν την εκλογική μάχη της επόμενης Κυριακής ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σχεδόν όλοι ωστόσο αρνούνται να παραδεχτούν δημόσια ότι η επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο τελεί υπό αίρεση. Κι αυτό γιατί αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μια ξεκάθαρη ήττα στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εκπνεύσει η κοινοβουλευτική της θητεία. Η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών θα αποτελέσει υποχρεωτική επιλογή.

Αν, δηλαδή, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα οι προεκλογικές παροχές, που νομοθετήθηκαν πριν από λίγες ημέρες και θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, τότε τα όποια κυβερνητικά σχέδια για εξάντληση της τετραετίας θα ανατραπούν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί από τις εξελίξεις και από την εσωκομματική αμφισβήτηση που θα προκύψει να εξαγγείλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η σκέψη για νέες παροχές προς το τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε να πάει το κόμμα του στις εθνικές εκλογές με την ελπίδα μιας νίκης – έκπληξης ή με την εναλλακτική μιας διαχειρίσιμης ήττας.

Καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση ή την ανατροπή των όποιων σχεδίων του είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν οι ψηφοφόροι επηρεαστούν από τις προεκλογικές παροχές, οι οποίες θα μοιραστούν από μεθαύριο Δευτέρα, θα φανεί σε λίγες ημέρες. Οπως επίσης και αν θα απορρίψουν μπροστά στην κάλπη την κυβερνητική προσπάθεια να καλοπιάσει το εκλογικό σώμα λίγο πριν την ώρα της κρίσης.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι με προεκλογικά σποτ, όπως εκείνο για τις συντάξεις, που η πρωταγωνίστρια εκφράζει την ευγνωμοσύνη της επειδή δεν της περιέκοψε τη σύνταξη η κυβέρνηση, η οποία συρρίκνωσε το ΕΚΑΣ, αύξησε τις εισφορές για την περίθαλψη και τη φαρμακευτική δαπάνη, αφαίρεσε από τους συνταξιούχους πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία τετραετία και νομοθέτησε το ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, που προβλέπει ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 40%, οι πιθανότητες μιας εκλογικής συντριβής αυξάνουν ανησυχητικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου