Πλησιάζει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας

πλησιάζει-η-ώρα-της-λαϊκής-ετυμηγορία-507937

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα εφαρμοστούν τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υπερψήφισε η Βουλή. Σε λίγες ημέρες λοιπόν οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα, που η κυβέρνηση ονόμασε 13η σύνταξη, ενώ οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, καθώς επίσης και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, εξαιτίας της υποχώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 11 και 7 ποσοστιαίες μονάδες αντιστοίχως.

Πρόκειται για μέτρα, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν προγραμματισμένα νομοθετήματα, εξαιτίας της βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας. Τώρα αν αυτά τα θετικά μέτρα επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων, κυριολεκτικά λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι κάτι που μένει να αξιολογηθεί από το εκλογικό σώμα.

Αν δηλαδή θα επηρεαστεί ως προς την τελική του επιλογή από το πακέτο των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών ή αν θα ψηφίσει για το Ευρωκοινοβούλιο με βάση τις αποφάσεις του πολύ πριν την επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτές οι αποφάσεις είναι απόρροια της απογοήτευσης μεγάλης μερίδας των πολιτών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε τις προσδοκίες τους, καθώς όχι μόνο δεν υλοποίησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις το 2015, αλλά πορεύτηκε την τελευταία τετραετία σε έναν ακραία νεοφιλελεύθερο δρόμο, επιβάλλοντας άγριους φόρους, συγκεντρώνοντας αχρείαστα πρωτογενή πλεονάσματα και απορρυθμίζοντας πλήρως την αγορά εργασίας.

Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον προστέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι αποκαλύψεις για τις χλιδάτες διακοπές του πρωθυπουργού και η σκληρή προσωπική του κόντρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ολομέλεια της Βουλής. Ακολούθησαν κάποιες δημοσκοπήσεις, που εμφάνισαν τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ να υποχωρεί από τα επίπεδα των 10 ποσοστιαίων μονάδων, λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες για το πακέτο των οικονομικών ελαφρύνσεων και παροχών. Ηδη δηλαδή υπάρχει θετικός αντίκτυπος σε δημοσκοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και νομοθετήθηκαν.

Από Δευτέρα αυτά τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, ενώ η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία μιας κρίσιμης και ιδιαίτερα έντονης σε αντιπαραθέσεις προεκλογικής περιόδου. Η ΝΔ έχει προσδώσει στις ερχόμενες ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα κάλεσε αρχικά τους πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν διαπιστώθηκε ότι η δημοσκοπική απόσταση των δύο κομμάτων δεν είναι δυνατόν να καλυφτεί μέχρι να ανοίξουν οι ευρωκάλπες, χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής σαν δημοσκόπηση, που δεν πρόκειται να επηρεάσει τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Επειδή λοιπόν το διακύβευμα των ευρωεκλογών στον ελληνικό πολιτικό μικρόκοσμο είναι αυτό ακριβώς και όχι η απειλή των ακραίων ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι πολίτες καλούνται να διαμορφώσουν με την ψήφο τους τις επόμενες εξελίξεις και να απαντήσουν στο ερώτημα αν η κυνική ψηφοθηρία λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου