Οι βασικοί υπαίτιοι για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

οι-βασικοί-υπαίτιοι-για-την-απορρύθμι-510643

Απολύτως δικαιολογημένα τα ειρωνικά σχόλια των τελευταίων ημερών κατά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έθεσαν στο επίκεντρο της ακραίας προεκλογικής τους αντιπαράθεσης το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Αμφότεροι φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, που οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι εξευτελιστικές αποδοχές κυριαρχούν.

Την αρχή έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, που ψήφισε τους νόμους με τους οποίους καταργήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Τα περισσότερα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκαν επί των δικών της ημερών στο «τιμόνι» της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων ήταν η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που αντί για ανάπτυξη μέσω της ανταγωνιστικότητας, που υποτίθεται ότι θα έφερναν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, επικράτησαν η ασυδοσία των εργοδοτών και η εξαθλίωση των εργαζομένων.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποδέχτηκαν και υπερψήφισαν στη Βουλή μέτρα, τα οποία τους επέβαλαν οι δανειστές, με σκοπό την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης. Τα αποτελέσματα αυτών των νομοθετημάτων τα είδαμε στην πράξη. Η ανεργία μπορεί να μειώθηκε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τετραετία, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με μισθούς Βουλγαρίας.

Η περίφημη συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων για την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί μέρος των νομοθετημάτων, που υπερψήφισαν οι νυν και οι πρώην κυβερνώντες. Ο αρχηγός της ΝΔ, μιλώντας με ενθουσιασμό για την προοπτική να λειτουργούν οι επιχειρήσεις επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα παίρνουν το ρεπό τους οι εργαζόμενοι ή αν θα παίρνουν καν ρεπό, απλά εξέφρασε με ειλικρίνεια τις προσωπικές θέσεις και απόψεις για την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και στην αγορά εργασίας. Ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να τον επικρίνει απλά και μόνο για προεκλογικούς σκοπούς, εφάρμοσε πιστά νόμους, που ευνοούν αυτές τις πρακτικές, ενώ η δική του κυβέρνηση ήταν αυτή που επικύρωσε την επιχειρησιακή σύμβαση συγκεκριμένης εταιρείας για επταήμερη λειτουργία.

Οσο λοιπόν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κατηγορίες ως προς το ποιος εκ των δύο ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, τόσο ενισχύεται η εκτίμηση των εργαζομένων ότι πολύ δύσκολα θα ανακτήσουν τη χαμένη εργασιακή τους αξιοπρέπεια. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που οι διεκδικητές της εξουσίας δεν καταθέτουν κάποια ουσιαστική πρόταση για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης. Γνωρίζουν, προφανώς, ότι για πολλά ακόμη χρόνια κουμάντο στη χώρα μας θα κάνουν οι δανειστές, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα σημαντικά νομοθετήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου