Η δικαιολογημένη αγωνία του ιατρικού κόσμου για το μέλλον της δημόσιας υγείας

η-δικαιολογημένη-αγωνία-του-ιατρικού-518339

Την εξελισσόμενη σκληρή κοινοβουλευτική κόντρα για τα μάτια του Παύλου Πολάκη παρακολουθεί ο ιατρικός κόσμος, όχι επειδή αγωνιά για την πολιτική επιβίωση του Σφακιανού υπουργού, αλλά γιατί δεν βλέπει να διευθετούνται οι εκκρεμότητες, που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του. Μπορεί ο πρωθυπουργός να τον προστατεύει με κάθε τρόπο, ωστόσο η προκλητική πολιτική κάλυψη που του παρέχει ενδυναμώνει το αίσθημα ανασφάλειας στις τάξεις των γιατρών και μεγιστοποιεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης τους προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Από τη μια οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, από την άλλη οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες γιατρούς, προκαλούν ένα εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις του ιατρικού κόσμου, που έχει βαρεθεί να εισπράττει υποσχέσεις και να ακούει ανερυθρίαστα ψέματα. Οι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, που έχει ανακοινώσει πολλές φορές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παραμένουν στα χαρτιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου, που υπάρχουν τεράστια κενά σε όλες σχεδόν τις κλινικές και τις βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι θα προσληφτούν 16 μόνιμοι γιατροί, ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται, καθώς επίσης και το γεγονός ότι μεσολαβούν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα προκαλούν πολλά ερωτήματα και ενισχύουν τις αμφιβολίες των εκπροσώπων του κλάδου ως προς τη συνέπεια λόγων και πράξεων της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου. Την ίδια στιγμή οι ανάγκες αυξάνονται και οι αντοχές των εναπομεινάντων μόνιμων γιατρών εξαντλούνται.

Μαζί τους εξαντλείται και η ανοχή των εργαστηριακών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους το δημόσιο μέσω του ΕΟΠΥΥ οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα ποσά αυξάνουν όσο περνά ο καιρός, ενώ παρά τις πιέσεις των θεσμών για εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός διατηρεί στο επίκεντρό του τη δημιουργία αχρείαστων υπερπλεονασμάτων και τη διανομή κοινωνικών επιδομάτων με προεκλογικό χαρακτήρα.

Σε όλα αυτά οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου συνεκτιμούν και το αγοραίο πολιτικό ύφος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι παρά τις υποσχέσεις, τα εκρηκτικά προβλήματα του ευαίσθητου τομέα της δημόσιας υγείας δεν πρόκειται να επιλυθούν, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό διαρκώς μειώνεται.

Το γεγονός ότι διανύουμε μία από τις πλέον πολωτικές προεκλογικές περιόδους, καθώς επίσης και το ότι θα ακολουθήσει μια ακόμη πιο ακραία προεκλογική περίοδος ενόψει των εθνικών εκλογών, κάθε άλλο παρά δημιουργεί την αίσθηση στον ιατρικό κόσμο ότι μπορούν να δοθούν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, παρ΄ ότι η κατάσταση είναι οριακή και ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος παραμένει κάτι παραπάνω από ορατός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου