Υστατη προσπάθεια αλλαγής των πολιτικών ισορροπιών

υστατη-προσπάθεια-αλλαγής-των-πολιτι-520813

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που δίνει τη δυνατότητα στα εκατομμύρια των οφειλετών προς την Εφορία να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους με ευνοϊκούς όρους, ήταν το πρώτο από μια σειρά θετικών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, με σκοπό να αλλάξει η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών. Το συγκεκριμένο μέτρο, πέραν των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που υποκρύπτει, θα βοηθήσει ουσιαστικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος των οφειλών τους προς το κράτος. Το γεγονός ότι νομοθετείται λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές δεν εκπλήσσει, καθώς η παρούσα κυβέρνηση λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της με ανάλογους τακτικισμούς.

Αναμένονται πλέον οι επίσημες ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα μέτρα, που έχει προετοιμάσει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να μειωθεί η διψήφια δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να αποκτήσει αμφίρροπο χαρακτήρα η ερχόμενη εκλογική μάχη, από το τελικό αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Οσο τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, τόσο οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμάζονται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πολύ δε περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την έκβαση της αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και ενώ θα εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη, θετικά οικονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως ο καθορισμός από τον υψηλό στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ για προϊόντα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι βέβαια το θέμα του αφορολόγητου ορίου, που ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της εξουσίας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την έντονη φημολογία για χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος του 2019 ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα.

Ετσι διαμορφώνεται ένα έντονο κλίμα παροχολογίας με προφανή στόχευση την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται «στριμωγμένη» όχι μόνο εξαιτίας της υπόθεσης Πολάκη, αλλά και λόγω των πρόσφατων φωτογραφιών του πρωθυπουργού να απολαμβάνει τις διακοπές του σε πολυτελές σκάφος λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ο κ. Τσίπρας παραμένει το ισχυρότερο πολιτικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, πλήττει τη μέχρι πρότινος άφθαρτη εικόνα του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού. Μοναδική διέξοδος οι υποσχέσεις και η νομοθέτηση μέτρων, τα οποία θα στηρίξουν τους πολίτες. Μόνο που αντίστοιχες προσπάθειες κάθε άλλο παρά απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ παραμένει παγιωμένη σε διψήφια επίπεδα και κανένα προεκλογικό «δωράκι» δεν αποδείχτηκε ικανό να ανατρέψει αυτό το δεδομένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου