Αντιπυρικός σχεδιασμός υπό αμφισβήτηση

αντιπυρικός-σχεδιασμός-υπό-αμφισβήτ-522178

Στη χθεσινή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νομού Μαγνησίας, με αφορμή την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, δηλώθηκε από όλες τις πλευρές ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την αποτροπή επικίνδυνων καταστάσεων και τη θωράκιση της περιοχής από τον εφιάλτη μιας μεγάλης δασικής φωτιάς. Και αν για την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον δικό της βαθμό ετοιμότητας, σε ό,τι αφορά στους Δήμους και την πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας η ανησυχία, που ενδεχομένως προκύπτει, μπορεί να χαρακτηριστεί απολύτως δικαιολογημένη.

Σε ό,τι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα, η έλλειψη πόρων και έμψυχου δυναμικού αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση, που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους πολιτικούς και διοικητικούς ιθύνοντες και τους αναγκάζει να κάνουν διάφορες «αλχημείες» προκειμένου να καλυφτούν τα τεράστια κενά σε καίριες θέσεις. Η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων και των συνεχιζόμενων αποχωρήσεων εξαιτίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων, οι οποίοι ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους κύκλο, είναι κάτι παραπάνω από ορατή, ενώ και στο θέμα της χρηματοδότησης η κεντρική εξουσία κάθε άλλο παρά συνεπής είναι ως προς τις υποχρεώσεις της. Αυτά τα δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία και αναγκάζουν την κοινή γνώμη να μην αισθάνεται ασφαλής, όταν πληροφορείται από τα ΜΜΕ για την κατάρτιση σχεδίων αντιπυρικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στους Δήμους, που επίσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, το θέμα των σχεδίων εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, όταν πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο. Από τη μια η επικαιροποίηση ανάλογων σχεδίων, από την άλλη ο παράγοντας που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες ως προς την εντολή εκκένωσης ενός οικισμού, όπου υπάρχει ορατός κίνδυνος από τον πύρινο όλεθρο, κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν. Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί η τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Στην περίπτωση της Μαγνησίας τα σχέδια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών υποτίθεται ότι υπάρχουν και έχουν επικαιροποιηθεί από τους Δήμους, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την αρμοδιότητα να δώσει την εντολή εκκένωσης την κρίσιμη ώρα. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, ενώ η Πυροσβεστική υποστηρίζει ότι πρόκειται για αρμοδιότητα των δημάρχων!

Ενα άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι αν και σε ποιο βαθμό οι κάτοικοι οικισμών και χωριών, που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, γνωρίζουν την ύπαρξη και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων σχεδίων, έτσι ώστε να τα εφαρμόσουν πιστά όταν πλησιάζει ο κίνδυνος. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη το κομφούζιο που εξακολουθεί να επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο αναφορικά στον σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας, τότε όλες οι παραπάνω ανησυχίες, αμφιβολίες και επιφυλάξεις πολλαπλασιάζονται και αναγκάζουν τον απλό πολίτη να εύχεται να μη βρεθεί στη θέση των κατοίκων στο Μάτι…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου