Ενας καταστροφικός πολιτικός εναγκαλισμός

ενας-καταστροφικός-πολιτικός-εναγκα-525549

Η επικείμενη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μετά την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου, δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να διαταράξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Μπορεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρούν στα κυβερνητικά έδρανα βουλευτές πολιτικών σχηματισμών, που τους χωρίζει ιδεολογικό χάος με την αριστερά, ωστόσο η συγκολλητική ουσία της εξουσίας είναι τόσο δυνατή, ώστε και αυτή η μάχη στην εθνική αντιπροσωπεία μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά στο τέλος θα είναι νικηφόρα. Αλλωστε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις χωρίς να χάσει την ισχνή της πλειοψηφία.

Και σε αυτή τη μάχη θα επικρατήσουν η δίψα για την εξουσία και το πάθος για τη διατήρηση των προνομίων, που αυτή εξασφαλίζει σε όσους τη λατρεύουν και έχουν επιλέξει να την υπηρετήσουν βάζοντας στο περιθώριο θέσεις, αρχές, ιδεολογία και «κόκκινες» γραμμές. Μπορεί πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνούν με τις θέσεις του Παύλου Πολάκη, ωστόσο η τήρηση της κομματικής πειθαρχίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η καταψήφιση της πρότασης μομφής του αρχηγού της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Αν τώρα αυτή η στάση προκαλέσει νέα δημοσκοπική καθίζηση στο κυβερνών κόμμα, αυτό είναι κάτι που ελάχιστους απασχολεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εξ αυτών δεν λαμβάνουν υπόψη τις δημοσκοπήσεις, κάποιοι άλλοι, αυτοί είναι και οι περισσότεροι, θεωρούν σίγουρη την ήττα του κόμματός τους στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές και κατά συνέπεια δεν έχει μεγάλη σημασία αν σε μια ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή προτάξουν το κομματικό συμφέρον και όχι τη διαφύλαξη της πολιτικής και προσωπικής τους αξιοπρέπειας.

Σε μια κανονική κυβέρνηση τα στελέχη της θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν θέσεις, όπως αυτές που εξέφρασε ο κ. Πολάκης κατά ενός συνανθρώπου μας, ο οποίος είναι ένας μεγάλος νικητής της ζωής, παρά το γεγονός ότι είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα παιδικά του χρόνια, με γνώμονα τους κανόνες της ηθικής και του απόλυτου σεβασμού στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά κράτησαν αποστάσεις ή αποδοκίμασαν εμμέσως πλην σαφώς την επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, άρχισαν να αλλάζουν στάση και να στοιχίζονται πίσω από τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο από την πρώτη στιγμή κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Οχι ότι αυτό αποτέλεσε έκπληξη, αλλά κάποιοι ίσως περίμεναν σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση από την ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τ. υπουργού και νυν υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, που χαρακτήρισε αρχικά ατυχή τη δήλωση του κ. Πολάκη και ακολούθως τάχθηκε πλήρως στο πλευρό του κομματικού του συνοδοιπόρου, αποδίδοντάς του πρόθεση να ασκήσει πολιτική κριτική στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και όχι να προσβάλει την προσωπικότητά του.

Οσο θα πλησιάζουμε στην ημέρα που θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ και στην ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας, όλα ανεξαιρέτως τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στην αρχή κράτησαν αποστάσεις ή καταδίκασαν τις αναφορές Πολάκη θα συνταχτούν ανεπιφύλακτα με την κομματική γραμμή, γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός τους και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Είναι πολλές οι υποσχέσεις που θέλουν να μοιράσουν, όπως και τα επιδόματα, μαζί με τα λοιπά προεκλογικά δωράκια. Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες για μια διαχειρίσιμη ήττα. Οι ερχόμενες ευρωεκλογές και οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών δεν αναμένεται να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελάσουν. Το εκτιμώμενο αποτέλεσμα της τριπλής κάλπης θα είναι αρνητικό έως απογοητευτικό για το κυβερνών κόμμα. Ισως μάλιστα να έχουμε επίσπευση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Κατά συνέπεια, η διατήρηση της συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των προθύμων ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρείται κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, όχι μόνο για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και για το σύνολο των κυβερνητικών και όχι μόνο στελεχών. Κανείς τους δεν θα ασχοληθεί με τα κρούσματα πολιτικού τραμπουκισμού, που επαναλαμβάνονται με ανησυχητική συχνότητα και τυγχάνουν της πλήρους στήριξης και κάλυψης του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι όσο περισσότερο ταυτίζεται με τον κ. Πολάκη και το πολιτικό ήθος που αυτός εκφράζει, τόσο εγκλωβίζεται σε ένα εσωκομματικό αδιέξοδο. Το μόνο που καταφέρνει με τη συγκεκριμένη τακτική είναι να κάνει το έργο των πολιτικών του αντιπάλων ακόμη πιο εύκολο. Μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές το πιο πιθανό είναι να μην επανεκλέγουν οι γραφικές πολιτικές φιγούρες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τους λάθος λόγους όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας όμως θα είναι στο «τιμόνι» του κόμματός του και θα πρέπει να διαχειριστεί, πέραν της βαριάς πολιτικής ήττας που έρχεται και τις συνέπειες της επιλογής του, να στηρίξει θέσεις και απόψεις, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον προοδευτικό χώρο των κινημάτων, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευαισθησίας στον συνάνθρωπο με αναπηρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου