Τα πάρεργα του ΕΚΑΒ και η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας

τα-πάρεργα-του-εκαβ-και-η-αδιαφορία-του-526894

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και στον Βόλο, αναδεικνύουν ένα διπλό πρόβλημα του κλάδου, που όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται και προκαλεί επιπρόσθετες αρρυθμίες στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα της πλέον νευραλγικής υπηρεσίας που διαθέτει το εθνικό σύστημα υγείας.

Από τη μια μεριά η αποδυνάμωση σε στελεχιακό δυναμικό πρώτης γραμμής, που αντί να επανδρώνει τα ασθενοφόρα απασχολείται σε διοικητικά καθήκοντα, από την άλλη η διαρκώς αυξανόμενη ενασχόληση των διασωστών του ΕΚΑΒ με τη μεταφορά ασθενών, οι οποίοι λαμβάνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία ή πρέπει να μεταβούν σε αυτά για τη διενέργεια εξετάσεων, έχουν προκαλέσει μια οριακή κατάσταση, την οποία το αρμόδιο υπουργείο αρνείται να αντιμετωπίσει.

Στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο τελευταίος δεν συζήτησε καν το αίτημα του κλάδου για επανενεργοποίηση του νόμου που επιτρέπει στους διοικητές των νοσοκομείων να προκηρύσσουν διαγωνισμούς πρόσληψης οδηγών ασθενοφόρων, έτσι ώστε το ΕΚΑΒ να μην απασχολείται σε δευτερογενή καθήκοντα.

Στην Αθήνα ο μέσος χρόνος μετάβασης του ΕΚΑΒ σε έκτακτα περιστατικά πλησιάζει τα 40 λεπτά της ώρας, επειδή σημαντικός αριθμός πληρωμάτων και ασθενοφόρων ασχολείται με τις διακομιδές ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία ή που πρέπει να μεταφερθούν στα νοσοκομεία για τη διενέργεια εξετάσεων.

Στο Βόλο οι αντίστοιχοι χρόνοι δεν υπερβαίνουν τα 10 λεπτά της ώρας, ωστόσο αν δεν ληφθούν μέτρα για την πλήρη στελέχωση των ασθενοφόρων και την απαλλαγή των διασωστών του ΕΚΑΒ από τα πάρεργα του δημόσιου συστήματος υγείας, τότε θα φτάσουμε στο 20λεπτο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον συνάνθρωπο που κινδυνεύει, εξαιτίας κάποιου ατυχήματος ή κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας.

Οι στάσεις εργασίας, που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα και θα κρατήσουν μέχρι τις 20 Μαΐου, έχουν σκοπό την άσκηση πίεσης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κάνει το αυτονόητο, να φροντίσει για την απρόσκοπτη ενασχόληση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και για την απαλλαγή τους από κάθε λογής δευτερεύουσα αρμοδιότητα. Αυτή η λογική μπορεί να συμφέρει ως προς την εξοικονόμηση πόρων, ωστόσο σε ό,τι αφορά στην προστασία του πολύτιμου αγαθού της ανθρώπινης ζωής ενδέχεται να προκύψουν τραγικές καταστάσεις.

Το θετικό των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ είναι ότι το σύνολο της κοινωνίας αναγνωρίζει την τεράστια προφορά τους και δεν θα στραφεί εναντίον τους επειδή απέχουν από δευτερογενή καθήκοντα.

Το αρνητικό είναι πως οι κινητοποιήσεις αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης σε βάρος ενός πολιτικού προσώπου, που όχι μόνο δεν καταλαβαίνει από ανάλογες πρακτικές, αλλά έχει δείξει πολλές φορές, με τη γενικότερη πολιτική του στάση, ότι προτιμά να προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, παρά να επιλύει μείζονα προβλήματα, τα οποία αφορούν στο υπουργικό του χαρτοφυλάκιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου