Προσδοκίες και επιφυλάξεις

προσδοκίες-και-επιφυλάξεις-527950

Πρέπει πρώτα να γίνει η προκήρυξη των θέσεων και στη συνέχεια να κινηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες για τις προσλήψεις

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας πριν το Πάσχα για την πρόσληψη 16 μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο του Βόλου δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες, με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Οι εναπομείναντες γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί, καταβάλλουν καθημερινά τεράστιες προσπάθειες, υπερβάλλοντας εαυτόν πολλές φορές, προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του Αχιλλοπουλείου. Οι περισσότεροι βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι στα όρια της υπερκόπωσης.

Παρόλα αυτά τα γηρασμένο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου παραμένει στις επάλξεις και προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις ανάγκες ιατρικής κάλυψης ενός ολόκληρου νομού, που κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου φιλοξενεί σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Το υπουργείο ανακοινώσε ότι θα προσληφθούν 16 μόνιμοι γιατροί, ένας περισσότερος δηλαδή από την αρχική διεκδίκηση της διοίκησης του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε ικανοποίηση και καλλιέργησε προσδοκίες. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ως προς τον χρόνο πρόσληψης των συγκεκριμένων γιατρών, καθώς το υφιστάμενο γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο διέπει τις μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια υγεία, είναι τόσο πολύπλοκο και χρονοβόρο, ώστε απαιτούνται πολλοί μήνες από τη στιγμή της ανακοίνωσης των προσλήψεων, μέχρι την ημέρα που οι νεοπροσλαμβανόμενοι γιατροί θα φορέσουν τη λευκή μπλούζα.

Πρέπει πρώτα να γίνει η προκήρυξη των θέσεων και στη συνέχεια να κινηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες για τις προσλήψεις. Υπάρχουν περιπτώσεις προκήρυξης μόνιμων θέσεων γιατρών που έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα. Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δεύτερου μόνιμου ογκολόγου στη μονάδα χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, με τη σχετική προκήρυξη να δημοσιοποιείται τον Μάιο του 2018 και ακόμη ο νέος ογκολόγος δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να εξαγγέλλει μόνιμες προσλήψεις, ωστόσο ο ισχύων γραφειοκρατικός κυκεώνας δεν επιτρέπει οι συγκεκριμένες εξαγγελίες να γίνουν πράξη σε χρόνους, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις εκρηκτικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Από την άλλη μεριά, οι πολιτικοί ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Παύλου Πολάκη, κάθε άλλο παρά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους έχουν εξαγγείλει ουκ ολίγες φορές χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ωστόσο ελάχιστες από αυτές έχουν γίνει πράξη.

Στα Κέντρα Υγείας οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως τα πληρώματα των ασθενοφόρων, είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικές, με τα έκτακτα περιστατικά να κινδυνεύουν, όπως συνέβη πρόσφατα με την 9χρονη από τη Μακρυράχη που τραυματίστηκε και δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου προκειμένου να τη μεταφέρει στο Νοσοκομείο Βόλου. Με αυτά τα δεδομένα, εύλογα προκύπτουν ανησυχίες ως προς την υλοποίηση των νέων υποσχέσεων για μόνιμες προσλήψεις στο Αχιλλοπούλειο. Μοναδική ελπίδα η τρέχουσα προεκλογική περίοδος…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου