Η Πολιτεία ξέχασε τους μαθητές που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας

η-πολιτεία-ξέχασε-τους-μαθητές-που-ζου-533561

Και στην περίπτωση του μαθητή, που ζούσε μαζί με την οικογένειά του στο σκοτάδι για τέσσερις ολόκληρους μήνες, η κοινωνία του Βόλου, μέσω συλλογικών φορέων, αλλά και αρκετών φυσικών προσώπων, απέδειξε ότι διαθέτει τα κατάλληλα αντανακλαστικά, προκειμένου να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και να δώσει άμεσα λύσεις σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα. Σε λιγότερο από 24 ώρες, από τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η διευθύντρια του σχολείου όπου φοιτά ο συγκεκριμένος μαθητής και η διοίκηση της ΔΕΗ Βόλου συμφώνησαν για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι της οικογένειας, όπου μάλιστα ζουν δυο ακόμη παιδιά, το ένα εκ των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρήζει αναπνευστικής υποστήριξης.

Οι οικονομικές προσφορές συγκεκριμένων φυσικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν, εξασφάλισαν το απαιτούμενο ποσό για την προκαταβολή προς τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να γίνει ο προβλεπόμενος διακανονισμός εξόφλησης των οφειλών της οικογένειας και στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες επανασύνδεσης του ρεύματος. Σε όλη αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η δημοσιοποίηση του θέματος από τα τοπικά ΜΜΕ. Ετσι μέσα σε λίγες ώρες το πρόβλημα επιλύθηκε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κεντρική εξουσία απαλλάσσεται των ευθυνών της για το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 2019 και ενώ έχουμε βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών, οι οποίες ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες η τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει στείλει στο υπουργείο Παιδείας και στους τοπικούς βουλευτές υπόμνημα, που περιλαμβάνει πακέτο προτάσεων για την ουσιαστική οικονομική στήριξη μαθητών, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους προβλήματα διαβιωτικής δυσχέρειας. Σκοπός με το υπόμνημα ήταν να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα προλαμβάνει ανάλογα περιστατικά και θα καλύπτει με ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας μαθητές όλων των ηλικιών, οι οποίοι αντί να είναι αφοσιωμένοι στη γνώση και τη μάθηση, προσπαθούν να διαβάσουν υπό το φως των κεριών, κοιμούνται σε παγωμένα σπίτια και πηγαίνουν στο σχολείο νηστικοί!

Αφορμή για την υποβολή του συγκεκριμένου υπομνήματος αποτέλεσε η περίπτωση μαθήτριας που διάβαζε έξω από το σπίτι της, υπό το φως του δημοτικού φωτισμού. Από την ημέρα που υποβλήθηκε το υπόμνημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι προχθές που δημοσιοποιήθηκε το νέο περιστατικό με την οικογένεια, η οποία ζει εδώ και τέσσερις μήνες στο σκοτάδι, δεν έγινε το παραμικρό από τους παραλήπτες του υπομνήματος. Αρχικά εκφράστηκε η βούληση να εξεταστεί σοβαρά το θέμα, αλλά στη συνέχεια οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν, όπως και οι διαβεβαιώσεις για τη σύγκληση σύσκεψης που θα ετίθεντο οι βάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Οι παραλήπτες του υπομνήματος, κυρίως οι κυβερνητικοί, δεν απάντησαν ποτέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα εξαφανίστηκε ή ότι περιορίστηκε. Η πρόσφατη περίπτωση επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο και επιτάσσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας να σταθούν αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου