Ολα δείχνουν πανηγυρική …ήττα

ολα-δείχνουν-πανηγυρική-ήττα-540747

Μαζί με την κορύφωση του Θείου Δράματος κορυφώνεται και η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιμένει ότι οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης θα στηθούν στο τέλος της θητείας του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρης προκήρυξης εκλογών, με δεδομένο το ρίσκο της επιλογής να εξαντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, που έχει παραγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου για το πώς επηρέασαν την κοινή γνώμη το σκάνδαλο της Novartis και το μέτρο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία με έως και 120 δόσεις, όπως επίσης και η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη χορήγηση επιδομάτων και σειρά βοηθημάτων στις ασθενέστερες τάξεις, ελπίζεται ότι θα περιορίσουν τη δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ σε διαχειρίσιμα επίπεδα και θα δημιουργήσουν προσδοκίες ότι η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης μπορεί να μετατραπεί σε μια αμφίρροπη διαδικασία. Αν τα ευρήματα αυτών των δημοσκοπήσεων είναι τα επιθυμητά, τότε είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Αλλιώς, ας ετοιμαστούμε για το μεγάλο πολιτικό ξεκαθάρισμα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αναφορικά στο εκτιμώμενο κέρδος της κυβέρνησης από την υπόθεση της Novartis, λογικά δεν πρέπει να αναμένεται εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης. Από τη μια το γεγονός ότι το «διαβόητο σκάνδαλο με την εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών προσώπων» λαμβάνει πλέον διαστάσεις κατώτερες των κυβερνητικών προσδοκιών, από την άλλη η γενικότερη επιφυλακτική στάση των πολιτών απέναντι σε υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, που ωστόσο επιχειρείται να εργαλειοποιηθούν για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον δυσπιστίας και γκρεμίζουν το όποιο κυβερνητικό αφήγημα περί κάθαρσης και πάταξης της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που έχει εξαγγελθεί πριν το 2019, οι προσδοκίες των πολιτών επίσης είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχουν όροι και κριτήρια, που θα αφήσουν εκτός νυμφώνος πολλούς οφειλέτες.

Τα δε επιδόματα και βοηθήματα προς τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αποτελούν μια συνταγή, που ουδέποτε απέδωσε τα αναμενόμενα από την παρούσα κυβέρνηση. Ολες οι αντίστοιχες παροχές, που προηγήθηκαν, δεν στάθηκαν αρκετές να περιορίσουν τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τη ΝΔ.

Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του κυβερνητικού αφηγήματος περί εξόδου από τα μνημόνια και επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, ωστόσο όλα αυτά είναι για εσωκομματική κατανάλωση. Οι πολίτες αν δεν δουν μειώσεις φόρων και νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να αλλάξουν άποψη για την παρούσα κυβέρνηση.

Τι μένει λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διατηρήσει κάποιες ελπίδες μείωσης της διαφοράς του από τη ΝΔ; Η τακτική της πόλωσης με τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα και των επιθέσεων σε ΜΜΕ, που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τα λάθη της και δεν τη λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει μια κάποια επικοινωνιακή διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ότι προετοιμάζεται για πρόωρες εθνικές εκλογές και ας το διαψεύδει ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία, ενώ οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί στις ομιλίες του ενισχύσουν τη στρατηγική της πόλωσης, με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, αυτός ο στόχος αποδυναμώνεται εξαιτίας και του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. Το περίφημο άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο κατάντησε να εκφράζεται μέσα από τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες θλιβερές πολιτικές φιγούρες του παλιού ΠΑΣΟΚ, που βγήκαν στο προσκήνιο λόγω ιδιοτέλειας ή δυσφορίας εξαιτίας της περιθωριοποίησής τους από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανάλογες πολιτικές ακροβασίες μπορούν να προκαλέσουν μόνο την αποστροφή των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών και σε καμία περίπτωση την εκλογική συσπείρωση ή ακόμη περισσότερο τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης ενός πολιτικού κόμματος σε αποδρομή.

Ο πρωθυπουργός, που ήταν ο εμπνευστής του ατυχούς εγχειρήματος, θα στηρίξει μέχρι τέλους τη χαμένη υπόθεση της Κεντροαριστεράς, όπως επίσης και τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους και Περιφέρειες, που όχι μόνο δεν έχουν εκλογική δυναμική, αλλά στην ουσία βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ολες οι δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν να έχουν πιάσει «πάτο» και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Περιφέρεια Αττικής και στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, δεν περνούν καν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανάλογη είναι η εικόνα τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και στον Δήμο Βόλου, παρότι επιχειρείται να αμφισβητηθούν δημοσκοπήσεις από αξιόπιστες εταιρείες μέτρησης της κοινής γνώμης. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι «χαμένοι» αυτών των δημοσκοπήσεων μαρτυρά τον έντονο εκνευρισμό τους, καθώς διαπιστώνουν ότι πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί στην κάλπη η μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για την τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπου στήθηκαν κάλπες το προηγούμενο διάστημα είτε για συνδικαλιστικές, είτε για φοιτητικές εκλογές, οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις που είναι φίλα προσκείμενοι και προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα «πάτωσαν». Αυτή η εικόνα αποτελεί προάγγελο του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών όποτε και αν στηθούν κάλπες. Αυτό το κλίμα ίσως να βγάζει τον πρωθυπουργό από το δίλημμα για τον χρόνο διεξαγωγής τους. Η τελική του απόφαση μπορεί να επηρεάσει μόνο το εύρος της διαφαινόμενης ήττας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου