Κερδήθηκε η μάχη, όχι ο πόλεμος

κερδήθηκε-η-μάχη-όχι-ο-πόλεμος-552555

Ενας συνδυασμός γεγονότων και συγκυριών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να αναστείλει τη μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Αυλώνα Αττικής. Από τη μια η πίεση που άσκησαν οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, από την άλλη ο φόβος εκλογικού καταποντισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην τριπλή, ίσως και τετραπλή κάλπη του Μαΐου, οδήγησαν στην αποτροπή, προς το παρόν, μιας ιδιαιτέρως αρνητικής εξέλιξης για την περιοχή και την τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι παραγωγικοί και όχι μόνο εκπρόσωποι της Μαγνησίας μαζί με τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης λειτούργησαν υποδειγματικά. Παραμέρισαν τις όποιες αντιθέσεις και διαφορές τους και κινήθηκαν ενωτικά και συντονισμένα, με σκοπό τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη μεταφορά της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αττική.

Προφανώς απέδωσε καρπούς και η πίεση, την οποία άσκησαν στην κεντρική εξουσία οι κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς αντιλήφθηκαν τον ορατό κίνδυνο να αφανιστεί πολιτικά το κόμμα τους στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου συνεκτίμησε και τις δικές τους παρεμβάσεις, ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για αναστολή της μετεγκατάστασης έπαιξε το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν οι τοπικοί φορείς. Η δική τους στάση, σε συνδυασμό με την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, απέτρεψε μια εξέλιξη, η οποία θα προκαλούσε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά της Νέας Ιωνίας κυρίως και στη συνέχεια και του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, η νοοτροπία της πολιτικής κουτοπονηριάς και ο φόβος του πολιτικού κόστους λειτούργησαν θετικά για την τοπική κοινωνία, που κατάφερε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο έως ότου επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει πιθανότατα και οι εθνικές εκλογές, θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση και το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η περιοχή έχει τον χρόνο να διεκδικήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το αντιστάθμισμα που της έχουν υποσχεθεί, εφόσον εμμείνει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην απόφαση για μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Στη καλύτερη περίπτωση, η τοπική κοινωνία θα έχει αποδείξει ότι αν ενωθεί και διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματά της με κοινή στρατηγική τότε μπορούν να αποτραπούν σχεδιασμοί της κεντρικής εξουσίας με τεράστιο αντίκτυπο στην ασθμαίνουσα οικονομία της Μαγνησίας.

Αν μάλιστα οι όποιες μελλοντικές αντιδράσεις συμπέσουν με προεκλογική περίοδο τότε οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων μας αυξάνουν σημαντικά. Στην περίπτωση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών η κυβέρνηση έλαβε υπόψη το πολιτικό κόστος από την υλοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εκτιμούμε ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο θέμα των ιστορικών ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης, που απειλούνται με αφανισμό, αν δεν ανασταλεί η υλοποίηση της απόφασης για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πίσω και σε αυτό το θέμα μόνο αν αντιληφτεί πλήρως τις πολιτικές συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και αν η τοπική κοινωνία εμφανιστεί ενωμένη σαν μια γροθιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου