Η νομοθεσία στο πλευρό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

η-νομοθεσία-στο-πλευρό-των-εταιρειών-κ-565330

Πριν από έναν χρόνο ήταν οι κάτοικοι της οδού Μαβίλη στη συνοικία Καραγάτς του Βόλου, αυτή τη φορά είναι οι περίοικοι της οδού Νεαπόλεως, που έχουν ξεσηκωθεί κατά της εγκατάστασης εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα κτιρίου. Εν μέσω κατοικημένης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από σχολικά συγκροτήματα με εκατοντάδες μαθητές, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό τους, βασιζόμενες στην ισχύουσα νομοθεσία που αφενός τους παρέχει πλήρη νομική κάλυψη και αφετέρου αποκλείει από κάθε διαδικασία ελέγχου τις τοπικές αρχές.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν διαδραματίζουν πλέον κανέναν ρόλο στο όλο θέμα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι περιοχών, όπου «ξεφυτρώνουν» κεραίες εκπομπής σημάτων κινητής τηλεφωνίας, να είναι εντελώς απροστάτευτοι. Η σύγχυση, που επικρατεί στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας ως προς τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, παρέχει το ιδανικό επιχείρημα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε να υλοποιούν ανεμπόδιστες τον προγραμματισμό τους, αγνοώντας τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των πολιτών.

Και στην περίπτωση της κεραίας στη Νεάπολη οι εργασίες εγκατάστασης του επίμαχου εξοπλισμού ολοκληρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό η γειτονιά. Το συνεργείο που εγκατέστησε την κεραία επικαλέστηκε την εξασφάλιση άδειας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όταν ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Πλέον η διαδικασία αδειοδότησης γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες των Δήμων απλώς καλούνται να εκδώσουν τις σχετικές άδειες, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Αν δε καθυστερήσουν, τότε θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί πολεοδομική έγκριση και η κεραία δύναται να ηλεκτροδοτηθεί μετά από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στη ΔΕΗ!

Πριν από έξι μήνες περίπου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που προέβλεπε το ξήλωμα όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία. Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, στο εξής οι εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 300 μέτρα από την περίμετρο των παραπάνω εγκαταστάσεων, γεγονός που δεν ισχύει σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Στην περιοχή της Νεάπολης, όπου αυτές τις ημέρες οι περίοικοι έχουν ξεσηκωθεί, ο επίμαχος εξοπλισμός βρίσκεται σε σαφώς μικρότερη απόσταση από το σχολικό συγκρότημα του 4ου Λυκείου, όπως και στην περίπτωση της οδού Μαβίλη, όπου το σχολικό συγκρότημα του 5ου Λυκείου είναι σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από κεραία κινητής τηλεφωνίας. Σε ό,τι αφορά δε στο 3ο Λύκειο, η κεραία επί του κτιρίου του ΟΤΕ βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των μαθητών!

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι περίοικοι αντέδρασαν οξύτατα και εξακολουθούν να αντιδρούν. Ωστόσο, απέναντί τους έχουν συμπολίτες τους, που αδιαφορούν για τις ανησυχίες του κόσμου και επιτρέπουν στις εταιρείες να τοποθετούν κεραίες στις ταράτσες των ιδιοκτησιών τους έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ τον μήνα και ένα νομοθετικό πλαίσιο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των εταιρειών και όχι τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου