Εύλογες ανησυχίες…

εύλογες-ανησυχίες-570100

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής θέτει την Αστυνομία η πανελλαδική συγκέντρωση, που διοργανώνεται αύριο το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας στον βαρυποινίτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης αγωνιούν για το σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων και φθορών στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου.

Μπορεί ο σχεδιασμός της Αστυνομίας να περιλαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης κάνουν λόγο για μέτρα αστυνόμευσης που δεν έχει ξαναγνωρίσει η πόλη του Βόλου, ωστόσο τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου δεν κρύβουν τον φόβο τους για το ενδεχόμενο μετατροπής του κέντρου σε πεδίο μάχης.

Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την περίοδο η τοπική εμπορική αγορά είναι εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και φθορές σε κοινόχρηστους χώρους από μια πιθανή συμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντιεξουσιαστών. Το δικαίωμά τους στις συγκεντρώσεις και τις πορείες είναι απολύτως σεβαστό, όπως άλλωστε και η έκφραση διαμαρτυρίας, χωρίς ακρότητες, στη δικαστική απόφαση, η οποία δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Κουφοντίνα να λάβει νέα άδεια από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας. Κάνεις ωστόσο δεν έχει το δικαίωμα να σπάει και να καταστρέφει ιδιωτική και δημόσια περιουσία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδήλωσης.

Η πόλη του Βόλου έχει ζήσει εφιαλτικές καταστάσεις από επεισόδια και καταστροφές στον κεντρικό της ιστό. Η τοπική εμπορική αγορά προσπαθεί να ανακτήσει τον βηματισμό της σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αυτά που χρειάζεται είναι ηρεμία, σταθερότητα και μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας. Από τη στιγμή λοιπόν που η κεντρική εξουσία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει αυτό το οικονομικό περιβάλλον, ας μην προκαλεί με τις αποφάσεις της καταστάσεις, οι οποίες μπορούν εύκολα να τεθούν εκτός ελέγχου.

Οι ανησυχίες των εμπόρων του Βόλου για την πιθανότητα επεισοδίων το βράδυ της Κυριακής είναι κάτι παραπάνω από έντονες. Το γεγονός άλλωστε ότι δεν τοποθετούνται δημόσια εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς και απλοί καταστηματάρχες υπό τον φόβο της στοχοποίησης, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μένει λοιπόν να δούμε στην πράξη αν τα μέτρα αστυνόμευσης που έχουν σχεδιαστεί θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αν η αυριανή συγκέντρωση θα εξελιχτεί χωρίς παρατράγουδα.

Στην περίπτωση επεισοδίων πάντως ο στόχος των διοργανωτών του συλλαλητηρίου θα αποδυναμωθεί, όπως και το μήνυμα που επιθυμούν να στείλουν με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη. Είναι πάντως σημαντική η πληροφόρηση από πηγές κοντά στους διοργανωτές της κινητοποίησης ότι βασικός στόχος είναι να μη γίνει το παραμικρό και η συγκέντρωση με την πορεία να κυλήσουν απολύτως ειρηνικά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου