Η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών και οι πολιτικές σκοπιμότητες

η-δημοσιονομική-βόμβα-των-αναδρομικώ-583369

Eνα από τα βασικότερα προβλήματα, που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, είναι αυτό των αναδρομικών, που έχουν επιδικάσει σε διάφορους κλάδους εργαζομένων του δημοσίου, καθώς και σε συνταξιούχους διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις, είτε Πρωτοδικείων, είτε των κορυφαίων Δικαστηρίων της χώρας, ουσιαστικά έκριναν ότι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο, καθώς και των συνταξιούχων, βάσει των τριών μνημονίων των τελευταίων εννέα ετών, ήταν παράνομες και κατά συνέπεια πρέπει να αρθούν οι αδικίες, που επέβαλαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα ποσά, που έχουν επιδικάσει τα Δικαστήρια, με το βασικό ερώτημα να είναι αν αντέχει η οικονομία το βάρος αυτών των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να λάβουν τελικά οι δικαιούχοι τα χρήματα που τους έχουν επιδικαστεί. Μεταξύ των δικαιούχων είναι και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έλαβαν πριν τα περασμένα Χριστούγεννα λιγότερα αναδρομικά σε σχέση με τους ένστολους. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο δικαστικές αποφάσεις, που προβλέπουν την επιστροφή έως και 24.000 ευρώ σε κάθε γιατρό του ΕΣΥ, καθώς η Δικαιοσύνη έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που μείωσαν τις αποδοχές τους.

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, ενδέχεται να αποτελέσουν «πιλότο» για διεκδικήσεις διαφορών στις αποδοχές και άλλων κλάδων εργαζομένων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια. Επίσης σαν «βόμβα» θα σκάσει και η απόφαση για τους ένστολους, που αναμένουν την έκδοσή της όχι από τα Πρωτοδικεία, αλλά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών για τον νόμο Κατρούγκαλου, που θεωρείται «η μητέρα όλων των μαχών», καθώς απειλεί να εκτοξεύσει το σύνολο των διεκδικήσεων σε δυσθεώρητο ύψος αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το εύθραυστο οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας απειλείται λοιπόν από μια πραγματική δημοσιονομική «βόμβα», που είναι έτοιμη να εκραγεί και να κονιορτοποιήσει τις θυσίες των πολιτών στα εννέα χρόνια της άγριας λιτότητας που πέρασαν, ενώ ναρκοθετείται και ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, που επίσης προβλέπονται σκληρά οικονομικά μέτρα και συνέχιση της άγριας φορολόγησης, ιδίως από το 2020 όταν και αναμένεται να εφαρμοστεί το ψηφισμένο μέτρο για τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν δείχνουν να προβληματίζονται από αυτά τα δεδομένα, είτε γιατί εκτιμούν ότι οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά θα ληφθούν με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είτε γιατί, και αυτό είναι και το πιο πιθανό, έχουν αποδεχτεί ότι στις ερχόμενες εθνικές εκλογές θα χάσουν και θα παρακολουθούν από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι της άποψης ότι όσο μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει την εξουσία, έτσι ώστε να επιστρέψουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι σημερινοί του ένοικοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου