Οι προϋποθέσεις επιτυχίας της ρύθμισης των 120 δόσεων

οι-προϋποθέσεις-επιτυχίας-της-ρύθμισ-584227

Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τόσο οι οφειλέτες προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να ασφυκτιούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ πριν τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο οι επιφυλάξεις των δανειστών και η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε και το συγκεκριμένο θέμα η κυβερνητική πλευρά οδήγησαν στη σημερινή εμπλοκή.

Με τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, η αναγκαιότητα της ρύθμισης των 120 δόσεων καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Οι τρεις στους τέσσερις οφειλέτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία. Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει ότι από τα τέσσερα εκατομμύρια των οφειλετών, μόλις το ένα εκατομμύριο έχει ρυθμίσει τα χρέη του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τα δημόσια έσοδα, όσο βέβαια και για τη δυνατότητα των οφειλετών να λάβουν φορολογική ενημερότητα και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, από τη στιγμή που οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε ανάλογες ρυθμίσεις, καθώς δεν διασφαλίζεται αφενός η βιωσιμότητά τους και αφετέρου θεωρούν ότι διευκολύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ώστε να μην εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και κατά συνέπεια να αυξάνονται έτσι τα χρέη προς το δημόσιο. Ζήτησαν λοιπόν οι δανειστές να εκπονήσει η κυβέρνηση ένα σχέδιο, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να ενταχτούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι μπορούν όντως να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε βάθος πενταετίας.

Από την άλλη μεριά βέβαια οι μικρομεσαίοι, που μαζί με τους ιδιώτες μικροοφειλέτες χρωστούν το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και παράλληλα επιβαρύνονται με τους περισσότερους φόρους, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, που δεν τους επιτρέπει ούτε να ανασάνουν οικονομικά, ούτε να έχουν κάποιες προοπτικές επιστροφής σε ένα οικονομικά βιώσιμο πλάνο. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ρύθμιση προηγήθηκε το 2015, ωστόσο υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 οφειλέτες που είχαν ενταχτεί βγήκαν εκτός λίγους μήνες αργότερα, αφού δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, ακόμη και αν αυτές ξεκινούσαν από τα 30 και 40 ευρώ!

Τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούσαν τότε εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δηλώσεις. Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να στενάζει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης. Κατά συνέπεια, όσες ρυθμίσεις και αν γίνουν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το κράτος, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσουν, αν οι οφειλέτες που θα ενταχτούν σε αυτές δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου