Το τίμημα της ασυνέπειας

το-τίμημα-της-ασυνέπειας-594476

Οι συνέπειες της κυβερνητικής ολιγωρίας στην ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, κυρίως ως προς τη διευθέτηση του θέματος με τα «κόκκινα» δάνεια, άρχισαν ήδη να φαίνονται, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της μη εκταμίευσης της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν δεσμευμένα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τη διεθνή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα που αρχίζει να ξαναβγαίνει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, όσο και για τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα.

Από τον περασμένο Αύγουστο που τελείωσαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις υποσχέσεις για προεκλογικές παροχές, τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί «τραβούσαν χειρόφρενο» στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων. Αυτό, σε συνδυασμό με τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πολιτικές ισορροπίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και ως προς την ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ως προς το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από την κυβέρνηση, που επέλεξε την οδό της επικοινωνιακής αντεπίθεσης μήπως και αποκομίσει πρόσκαιρα ψηφοθηρικά οφέλη, από την αντίστοιχη της ολοκλήρωσης όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, έτσι ώστε η χώρα να υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και να θέσει έτσι τις βάσεις επιστροφής στην κανονικότητα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι με την ψήφιση νομοσχεδίων, που αφορούν σε μέτρα με φιλολαϊκό πρόσημο και με τις υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, θα αντιστραφεί το κλίμα και θα «ψαλιδιστεί» η διψήφια δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ. Ελπίζουν, δε, ότι αν προκηρυχθούν εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα και θα καταφέρει να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις όποιες ελπίδες του για νίκη στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα θαύμα και το γνωρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, που απλά θέλουν να ροκανίσουν τον χρόνο μέχρι να στηθούν κάλπες, καθώς δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν ελπίδες.

Αυτό που δεν τους ενδιαφέρει είναι η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου, που δεν λειτουργεί τίποτα στη χώρα. Πολύ δεν περισσότερο όταν η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Το μπλοκάρισμα της δόσης του ενός δισ., που θα έδινε σημαντική ανάσα στην πραγματική οικονομία, είναι μόνο μια μικρή ένδειξη των συνεπειών της κυβερνητικής αβελτηρίας να ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που οι δανειστές θεωρούν καθοριστικής σημασίας στη δύσκολη προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την ίδια άποψη. Ποιος υφίσταται όμως τις συνέπειες αυτής της διάστασης απόψεων;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου