Κοινό μέτωπο των παραγωγικών φορέων

κοινό-μέτωπο-των-παραγωγικών-φορέων-598653

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει φτάσει στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο γραφείο του πρωθυπουργού η κοινή επιστολή των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας, με αφορμή την επικείμενη μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Νέα Ιωνία στον Αυλώνα Αττικής.

Στο συγκεκριμένο κείμενο οι βασικότεροι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, όπως το Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους ως προς τον επίμαχο σχεδιασμό και ζητούν σε περίπτωση που για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους δεν μπορεί αυτός να τροποποιηθεί, να υπάρξει αντίστοιχο ισοδύναμο για την περιοχή, η οποία εκτιμάται ότι θα στερηθεί σε ετήσια βάση ένα ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από τη μεταφορά της Ταξιαρχίας.

Σε μία υστάτη προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, οι παραγωγικοί φορείς της Μαγνησίας αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς δεν τους καθησυχάζει η δέσμευση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ότι αν απομακρυνθούν οι πεζοναύτες θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» άλλος στρατιωτικός σχηματισμός, αντίστοιχης δυναμικότητας.

Με την κοινοποίηση της επίμαχης επιστολής διαμαρτυρίας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, οι υπογράφοντες θέλουν να φέρουν προ των ευθυνών του και τον πρόεδρο της Κυβέρνησης, που έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε κυβερνητική απόφαση. Ασκώντας πίεση ευελπιστούν ότι θα κερδίσουν χρόνο, καθώς έχουμε μπροστά μας σε λίγους μήνες εκλογές και πως οι αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις θα τροποποιήσουν τον σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου για τη μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πλευρά, που μπορεί να υποσχέθηκε διά στόματος του κ. Αποστολάκη ότι θα δοθεί το κατάλληλο αντιστάθμισμα στην περιοχή όταν μετεγκατασταθούν οι πεζοναύτες, ωστόσο από τη στιγμή που αφενός λείπουν οι χειροπιαστές εγγυήσεις και αφετέρου υφίσταται μείζον θέμα αξιοπιστίας των κυβερνώντων, τότε η τοπική κοινωνία οφείλει να παραμένει σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Είναι θετικό το γεγονός ότι οι βασικότεροι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, μαζί τους και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, κατάφεραν να συντονιστούν και να ομονοήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, προκειμένου να αποτραπεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για την τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Οι κυβερνώντες υιοθέτησαν τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για την ανάγκη μετεγκατάστασης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, χωρίς να αναλογιστούν τις οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχασε τρία μεγάλα εργοστάσια και είδε τα ποσοστά της ανεργίας να χτυπούν «κόκκινο». Ενα νέο πλήγμα για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου από τη μετεγκατάσταση των πεζοναυτών και την απώλεια πολλών εκατομμυρίων, που θα προκαλέσει αυτή η εξέλιξη, θα είναι ίσως η χαριστική βολή για την τοπική οικονομία, που καρκινοβατεί από το 2010 και ελπίζει μόνο σε ένα θαύμα για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου