Γιατροί στα πρόθυρα της κατάρρευσης…

γιατροί-στα-πρόθυρα-της-κατάρρευσης-606187

Η πρόσφατη γενική συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας επαναφέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα, με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γιατροί των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. Ελλείψεις σε προσωπικό, περικοπές στα κονδύλια για τις εφημερίες και ανεπαρκείς υποδομές συνθέτουν ένα σκηνικό απαξίωσης της δημόσιας υγείας, που τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνανθρώπων μας, οι οποίοι προσφεύγουν στις δομές της λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, έχει πολλαπλασιαστεί.

Η Πολιτεία, αντί να στηρίξει ουσιαστικά τα Νοσοκομεία με μόνιμες προσλήψεις και με την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για τις εφημερίες των γιατρών, παραμένει αδρανής, ενώ η παρουσία στο «τιμόνι» του αρμόδιου υπουργείου πολιτικών προσώπων, που κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέουν σε ό,τι αφορά στην επίλυση των προβλημάτων, εντείνει ακόμη πιο πολύ την αβεβαιότητα και την αγωνία των άμεσα εμπλεκομένων.

Στο θέμα των εφημεριών για παράδειγμα επικρατεί ο απόλυτος παραλογισμός, καθώς το ίδιο το σύστημα επιτάσσει την κάλυψη των αυξημένων αναγκών με επιπλέον ώρες εργασίας των γιατρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ανάλογο κονδύλι για να καλυφτούν οι επιπλέον εφημερίες, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να αγγίζουν τα όρια της αντοχής τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Από την άλλη μεριά, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού σε ό,τι αφορά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, αναγκάζει τους εναπομείναντες μόνιμους γιατρούς (οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση) και τους επικουρικούς γιατρούς (που προσλαμβάνονται με το σταγονόμετρο, ώστε να καλυφτούν τα κενά), να υπερβάλλουν εαυτούς και να εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια ,έτσι ώστε το σύστημα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Οι δε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που ολοκληρώνονται, προϋποθέτουν μια χρονοβόρα και δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία. Ετσι πρέπει να περάσουν πολλοί μήνες για να προσληφθεί ένας μόνιμος γιατρός, παρότι οι ανάγκες είναι εκρηκτικές και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι πιστώσεις για την κάλυψη της μισθοδοσίας του. Οι περιπτώσεις του μόνιμου ογκολόγου στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, που ακόμη δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, παρότι πέρασαν 10 ολόκληροι μήνες από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας και του μόνιμου οφθαλμιάτρου, που ακόμη δεν έχει καλύψει το κενό του Κώστα Μπαρπάκη, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια πριν από ενάμιση χρόνο, είναι χαρακτηριστικές του ισχύοντος προβληματικού συστήματος προσλήψεων στη δημόσια υγεία.

Απέναντι σε όλα αυτά ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός αναλώνεται καθημερινά σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, ενώ ο επικεφαλής του υπουργείου αδυνατεί να τον ελέγξει, καθώς ο κ. Πολάκης τυγχάνει της απόλυτης στήριξης του Μεγάρου Μαξίμου. Προφανώς δεν φταίει ο ιδιόρρυθμος αναπληρωτής υπουργός Υγείας για όλα τα κακά του συστήματος, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, σε σύγκριση με το εύρος των προβλημάτων, δημιουργεί εύλογους συνειρμούς στους πολίτες ως προς την επάρκειά του και προκαλεί απογοήτευση στους γιατρούς των Νοσοκομείων, που βρίσκονται στα όριά τους, αν κάποιοι από αυτούς δεν τα έχουν ξεπεράσει ήδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου