Συνθήκες απόλυτης οικονομικής ασφυξίας

συνθήκες-απόλυτης-οικονομικής-ασφυξ-607497

Πανθεσσαλικό φαινόμενο είναι η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη εικόνα δεν παρατηρείται μόνο στον Βόλο, αλλά σε όλη τη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Μάλιστα, το ποσοστό 30% στη μείωση του τζίρου που καταγράφηκε στον Βόλο τον περασμένο μήνα είναι ακριβώς ίδιο με το ποσοστό, το οποίο καταγράφηκε και στις υπόλοιπες εμπορικές αγορές της περιφέρειάς μας.

Αυτό σημαίνει αντίστοιχα προβλήματα τόσο για την αγορά, όσο και για τους καταναλωτές, οι οποίοι βαδίζοντας στον ένατο χρόνο της οικονομικής κρίσης παραμένουν σε αδιέξοδο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της διαρκούς αύξησης της φορολογίας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άνθρωποι της αγοράς, που παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα και βλέπουν την κυβέρνηση να αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις τους για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας.

Το μέτρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα χαρακτηρίζεται από τους εμπόρους ως κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς ουσία, καθώς πολλοί συνάδελφοί τους αδυνατούν να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους που απασχολούν για τους λόγους που περιγράφονται πιο πάνω. Ετσι κάποιοι θα μεταβάλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για να επωφεληθούν από το ισχύον ελαστικό πλαίσιο που προβλέπει μισθούς – φιλοδωρήματα και κάποιοι άλλοι θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Ηδη καταγγέλλεται ότι άρχισαν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, επειδή πολλοί εργοδότες αδυνατούν να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους που απασχολούν. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικό όλο αυτό το σκηνικό, όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν σε τέλμα; Οι ιδιοκτήτες τους είναι αποκομμένοι από τη διαδικασία δανειοδότησης από τις τράπεζες και την ίδια στιγμή αντιμέτωποι με τα δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά τους βάρη.

Το μόνο που τους απομένει είναι να συνεχίσουν να παλεύουν, ώστε να παραμείνουν ζωντανοί και να ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα, θα γίνουν κάποτε πράξη. Οχι από την παρούσα κυβέρνηση, που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τις εχθρικές της απόψεις για τον ιδιωτικό τομέα. Οι άνθρωποι είναι κρατικιστές, δεν πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, αλλά στη διόγκωση του δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν την εκλογική τους πελατεία και να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Στην επόμενη κυβέρνηση εναποθέτουν οι άνθρωποι της αγοράς τις ελπίδες τους για ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα. Με μείωση της φορολογίας και αποκατάσταση της κανονικότητας σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το ζητούμενο είναι βέβαια να υπάρχουν περιθώρια για την ανάκαμψη της αγοράς, καθώς η παρατεινόμενη προεκλογική περίοδος εντείνει τα προβλήματα και φέρνει πιο κοντά στην απόλυτη οικονομική ασφυξία όσους αντέχουν ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου