Γκρεμίζονται ακόμη και θεμελιώδεις εργασιακές κατακτήσεις

γκρεμίζονται-ακόμη-και-θεμελιώδεις-ε-611402

Η χθεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, με αντικείμενο αιχμής την κατάργηση του επιδόματος επικινδυνότητας, συνέπεσε χρονικά με ένα ακόμη τραγικό περιστατικό τραυματισμού δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κλαδέματος στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Την τελευταία πενταετία έχουν χάσει τη ζωή τους 60 δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμη σαράντα! Τα νούμερα μπορεί να τρομάζουν, ωστόσο αποτυπώνουν πλήρως τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι σε Υπηρεσίες των Δήμων, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και τα κοιμητήρια.

Η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών εξαιτίας δυστυχημάτων, που σημειώνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα, με βασικές αιτίες τη δραματική υποστελέχωση των Δήμων και την ανύπαρκτη εξειδίκευση των συμβασιούχων, οι οποίοι αγωνιούν για ένα μεροκάματο και αφήνουν στην άκρη τα μείζονα ζητήματα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, φαίνεται πως δεν αρκεί ώστε να πειστούν οι κυβερνώντες για την ανάγκη διατήρησης του επιδόματος επικινδυνότητας.

Αν δεν το δικαιούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι που κάθε μέρα μαζεύουν τα σκουπίδια μας, θάβουν και ξεθάβουν τους νεκρούς μας, καθαρίζουν τα πάρκα και τις πλατείες υπό αντίξοες συνθήκες και διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα για να συντηρήσουν τον ηλεκτροφωτισμό και τα δημοτικά έργα, για ποιον λόγο να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια συνέπεια και αυταπάρνηση;

Η Πολιτεία, έχοντας αφήσει χωρίς μόνιμες προσλήψεις τις πλέον νευραλγικές Υπηρεσίες των Δήμων εδώ και μια σχεδόν δεκαετία, προσπαθεί να αμβλύνει το εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης με προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίοι πιάνουν δουλειά για μερικούς μήνες και χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη κατάρτιση, αναλαμβάνουν καθήκοντα σε τομείς που απαιτούνται γνώση και εμπειρία. Κάθε άλλο λοιπόν παρά τυχαίο είναι το τραγικό νούμερο των 60 νεκρών και των 40 τραυματιών στους Δήμους την τελευταία πενταετία, οπότε και κορυφώθηκε το πρόβλημα των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στο εναπομείναν προσωπικό με μόνιμες ή αορίστου χρόνου συμβάσεις, από τη μια ο μεγάλος ηλικιακός μέσος όρος, από την άλλη η ανάγκη εντατικοποίησης της δουλειάς έτσι ώστε να καλυφτούν οι τεράστιες ανάγκες των Καλλικρατικών Δήμων, έχουν προκαλέσει συνθήκες πραγματικής εργασιακής εξόντωσης, με τους εργαζόμενους Υπηρεσιών όπως η καθαριότητα και το πράσινο να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους.

Η χθεσινή απεργία που είχε καθολικό ποσοστό συμμετοχής στην καθαριότητα και το πράσινο, ήταν μια προειδοποιητική βολή για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις. Το γεγονός ότι σε άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό, δεν βοηθά στον αγώνα των συναδέλφων τους στην καθαριότητα, που έχουν ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του συνόλου των μελών του σωματείου τους. Παρόλα αυτά, αν οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την κεντρική εξουσία για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικινδυνότητας, τότε μπορούν να τα καταφέρουν και να αποτρέψουν και την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που έπεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου