Φουγάρα που δεν θα ανάψουν ξανά

φουγάρα-που-δεν-θα-ανάψουν-ξανά-612731

Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους εν μία νυκτί είτε παραμένουν στις λίστες της απελπισίας του ΟΑΕΔ, είτε επαναπροσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις, που εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Στη θλιβερή λίστα των εργοστασίων που έβαλαν λουκέτο την τελευταία τετραετία στον Βόλο κινδυνεύει να συμπεριληφθεί και η μονάδα κατασκευής χαρτοκιβωτίων της ΒΙΣ, μετά το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής πρώτης ύλης το 2015. Ο κατάλογος των εργοστασίων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια είναι μακρύς και η λίστα των συνανθρώπων μας που έχασαν τις δουλειές τους ατελείωτη. Εκτός από τη μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης της ΒΙΣ, θυμίζουμε ότι έκλεισαν τα εργοστάσια του ΙΜΑΝΤΑ και της Coca Cola, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία εκατοντάδες Βολιώτες.

Ολοι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι που διατηρούν τις δουλειές τους με χίλιες δυο θυσίες και υποχωρήσεις, δεν είδαν ποτέ να καπνίζουν ξανά τα φουγάρα των κλειστών εργοστασίων στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, όπως διακήρυτταν το 2015 συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν το κατάλληλο πλάνο επαναλειτουργίας κλειστών βιομηχανικών μονάδων.

Οχι μόνο δεν άνοιξαν τα κλειστά εργοστάσια, αλλά προστέθηκαν σε αυτόν τον μαύρο κατάλογο ακόμη τρεις τοπικές βιομηχανικές μονάδες, που έδιναν δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες. Μαζί με αυτές τις βιομηχανικές μονάδες έκλεισαν πολλές ακόμη μικρότερες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, που απασχολούσαν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και συνεισέφεραν στην τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους εν μία νυκτί είτε παραμένουν στις λίστες της απελπισίας του ΟΑΕΔ, είτε επαναπροσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις, που εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει μικρότερα ωράρια και μικρότερες αποδοχές με υποτυπώδη ασφαλιστική κάλυψη, που τηρείται η σχετική νομοθεσία και δεν ισχύει το καθεστώς της αδήλωτης εργασίας.

Τη νομοθεσία για τις ευέλικτες μορφές εργασίας εκμεταλλεύεται τώρα ηδιοίκηση της ΒΙΣ, που οδηγεί από αύριο και για το επόμενο δίμηνο σε τετραήμερη απασχόληση 140 εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στο προσωπικό, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα χαθούν πέντε μεροκάματα και στο τέλος Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για 18 μόλις ημέρες εργασίας. Το χειρότερο είναι, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη ΒΙΣ, μετά την παρέλευση του διμήνου της εκ περιτροπής εργασίας.

Η οικονομική δυσχέρεια που επικαλείται η διοίκηση της ΒΙΣ, σε ό,τι αφορά στην προμήθεια πρώτης ύλης, δεν είναι καλό σημάδι, ενώ θυμίζουμε ότι το βασικό της επιχείρημα όταν έκλεισε τη μονάδα παραγωγής χαρτιού ήταν ότι συνέφερε οικονομικά η εισαγωγή της πρώτης ύλης και όχι η παρασκευή της στη μονάδα που λειτουργούσε έως το 2015 στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή. Τώρα προκύπτουν νέα οικονομικά προβλήματα λόγω της κάμψης στην παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΒΙΣ.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, δεν φέρουν καμία ευθύνη ούτε για το κλείσιμο της μονάδας το 2015, ούτε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η εταιρεία. Και τότε έβαλαν πλάτη και τώρα θα πράξουν το ίδιο, ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο. Η αγωνία τους για το αύριο είναι μεγάλη και όσο σκέφτονται τα φληναφήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία των κλειστών εργοστασίων δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου