Ο πρωθυπουργός και η Δικαιοσύνη σιωπούν

ο-πρωθυπουργός-και-η-δικαιοσύνη-σιωπο-613935

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρέμενε στα έδρανα του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, η Δικαιοσύνη δεν είχε παρέμβει αυτεπάγγελτα προκειμένου να ελεγχτεί ποινικά ο κ. Πολάκης για το αδίκημα της παράνομης καταγραφής της συνομιλίας του με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς επίσης και για τη προσπάθεια επηρεασμού του κεντρικού τραπεζίτη με μέσα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Αδιαφορώντας για τον θεσμικό του ρόλο και για το πλήγμα που επιφέρει στην εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας η τακτική του πολιτικού τραμπουκισμού, ο κ. Πολάκης ξεπέρασε τα εσκαμμένα, ακόμη και όπως αυτά προσδιορίζονται από τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του και την εκρηκτική πολιτική και όχι μόνο ιδιοσυγκρασία του.

Η λήψη του περίφημου καταναλωτικού δανείου από το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο ελέγχει απόλυτα ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πράξη αμφισβητήσιμη ως προς την ηθική της διάσταση, ωστόσο ο τρόπος που επέλεξε να αντεπιτεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά των ΜΜΕ, που από το περασμένο Σάββατο έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, του στερεί το όποιο ηθικό πλεονέκτημα και τον φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή πολιτική θέση.

Κανένα κυβερνητικό στέλεχος, όσο ισχυρό και αν αισθάνεται, όση στήριξη και αν έχει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όσο και αν διεκδικεί το ακαταλόγιστο ως προς τις δημόσιες τοποθετήσεις του, δεν μπορεί να λειτουργεί με μεθόδους παρακράτους και να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς το πρόσωπο, το οποίο ελέγχει τις μη συστημικές τράπεζες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πολάκης ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχτηκε τον ρόλο του, που αφορά στην άσκηση εποπτείας σε μέρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προφανώς αυτή η αποδοχή δεν έχει καμία σχέση με την πρωτοφανή απόπειρα του κ. Πολάκη, που είναι εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας, να επηρεάσει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του κ. Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός έπρεπε αμέσως να έχει πάρει θέση σε αυτή τη βάναυση θεσμική εκτροπή. Θα έπρεπε να έχει παρέμβει για να διαφυλάξει εμπράκτως την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ούτε εκείνος, ούτε η Δικαιοσύνη, την οποία ο κ. Πολάκης στοχοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν επειδή δεν έκανε τα χατίρια της κυβέρνησης, έχουν παρέμβει.

Από τον πρωθυπουργό δεν αναμένουμε βέβαια κάποια αντίδραση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραμένει πολύτιμο κυβερνητικό στέλεχος όχι λόγω της παραγωγής έργου σε ένα από τα πιο ευαίσθητα υπουργεία, αλλά γιατί θα διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην εκστρατεία λάσπης που βρίσκεται επί θύρας, προκειμένου να προκληθεί ενόψει εθνικών εκλογών πολιτικό χάος, στο οποίο προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να περιοριστεί το εύρος της επερχόμενης εκλογικής του ήττας. Για κάποιους μήνες ακόμη θα πρέπει λοιπόν η κοινή γνώμη να κάνει υπομονή. Δεν έχει άλλωστε άλλες εναλλακτικές. Σε αντίθεση με τη Δικαιοσύνη…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου