Μία ακόμη φορολογική θηλιά για τους πολίτες

μία-ακόμη-φορολογική-θηλιά-για-τους-πο-615370

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα ενισχύθηκε στα τέλη του 2018 όταν κατάφερε να μην υλοποιηθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων. Μαζί με το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.600 από το 2020, ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία το 2017, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να εκταμιευτούν οι απαιτούμενες δόσεις από το δάνειο του τρίτου μνημονίου.

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν εφαρμόστηκε, ενώ για το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου διατυπώθηκαν ήδη αρκετές υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη ως προς τη μη υλοποίησή του, σε μια γενικότερη προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των ερχόμενων εθνικών εκλογών. Η κυβερνητική προσπάθεια να μην εφαρμοστεί ένα ακόμη ψηφισμένο μέτρο μείζονος σημασίας για την Κομισιόν και το ΔΝΤ αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ η αναμενόμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.

Το Ταμείο εστιάζει στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής στη χώρας μας. Το ΔΝΤ σημειώνει πως η προτεινόμενη μείωση των φορολογικών βαρών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου από τη 1η Ιανουαρίου του 2020. Ετσι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα μειωθούν οι φόροι της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που σήμερα σηκώνει το κύριο φορολογικό φορτίο.

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα κληθούν να πληρώσουν φόρους εκατοντάδων ευρώ ετησίως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα. Ετσι θα εξανεμιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς αν ισχύσει τελικά από την επόμενη χρονιά η μείωση του αφορολογήτου, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα ωφεληθούν σε μηνιαία βάση κατά 14 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 50 λεπτά την ημέρα! Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι αν δεν μπορέσουν να ακυρώσουν το μέτρο για τη μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πάψει να αποτελεί ένα από πιο ισχυρά προεκλογικά τους χαρτιά.

Οταν επετεύχθη η μη εφαρμογή του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης. Στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η Κομισιόν υιοθέτει πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη αλλαγής του εφαρμοζόμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής, με στόχο τη μείωση των φόρων των νοικοκυριών και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.

Στη χώρα με τα τέσσερα εκατομμύρια οφειλετών προς την Εφορία και τα ληξιπρόθεσμα των 104 δισεκατομμυρίων ευρώ (από αυτά 11 δισεκατομμύρια δημιουργήθηκαν το 2018), οι δανειστές εκτιμούν ότι η μείωση του αφορολογήτου θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατανομή των φορολογικών βαρών, τα οποία σήμερα σηκώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Απλά επισημαίνουμε τις προηγηθείσες εκτιμήσεις των δανειστών, που στο τέλος διαψεύστηκαν και βύθισαν την Ελλάδα σε ένα απερίγραπτο οικονομικό και κοινωνικό τέλμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου