Σε ρυθμούς σκληρού ροκ…

σε-ρυθμούς-σκληρού-ροκ-618112

Το γεγονός ότι μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του υποψηφίου δημάρχου Βόλου Απόστολου Παπαδούλη δεν αφιερώθηκε στην παρουσίαση των βασικών αρχών του συνδυασμού του, ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, αλλά σε μια σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, αποτελεί μια μικρή πρόγευση του κλίματος στην πόλη προτού αρχίσει καλά – καλά η προεκλογική περίοδος.

Ο κ. Παπαδούλης είναι ένας άνθρωπος ηπίων τόνων, που τόσα χρόνια λόγω και της θεσμικής του θέσης ουδέποτε χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς στον δημόσιο διάλογο. Χθες παρακολουθήσαμε μια εντελώς διαφορετική ρητορική, που ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση της αντιπαράθεσης και δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα αναπτυχτεί ενόψει της προεκλογικής αναμέτρησης.

Πρόκειται προφανώς για μια επιλογή τακτικής με σκοπό να απαντήσει στα ίσα στην αντίπαλη πλευρά, που καθιέρωσε την τελευταία τετραετία ένα αντίστοιχο επίπεδο αντιπαράθεσης, με αμφιλεγόμενο, τις περισσότερες φορές, αποτέλεσμα.

Το ζητούμενο είναι αν μέσα από αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, που ήδη διαμορφώνεται, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων πάνω στα σοβαρά ζητήματα της πόλης ή αν θα παρασυρθούν από τη διαμορφούμενη σκληρή κόντρα των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου.

Τα θέματα της δημόσιας υγείας, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η τοπική οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η διαχείριση των σκουπιδιών και του νερού απαιτούν και προϋποθέτουν ώριμη πολιτική σκέψη και νηφάλια προσέγγιση των προβλημάτων. Οι εντυπωσιασμοί, οι φραστικές προκλήσεις και η κλιμάκωση της πόλωσης δεν έχουν καμία απολύτως σημασία για τους ψηφοφόρους.

Το γεγονός ότι αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται και για κάποιους που θα διεκδικήσουν τη στήριξη του κόσμου είναι καθημερινή πρακτική, σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν τον στόχο τους, να πείσουν δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους για τις δικές τους προγραμματικές θέσεις και να διασφαλίσουν ότι η τελική επιλογή του κόσμου θα γίνει με όρους πολιτικού χαβαλέ και όχι με βάση τις ανάγκες της πόλης και τις πραγματικές δυνατότητες των επίδοξων σωτήρων της να δώσουν ουσιαστικές λύσεις.

Το σκηνικό έντασης που ήδη διαμορφώνεται δεν θα επηρεάσει μόνο την προεκλογική περίοδο και την τελική ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Θα διαμορφώσει τις συνθήκες λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, που λόγω και της απλής αναλογικής θα πρέπει να συγκροτηθεί και να συνεδριάσει υπό τελείως διαφορετικά δεδομένα. Αν οι διεκδικητές του Δήμου συγκρουστούν χωρίς όρια και κανόνες στον δρόμο προς τις εκλογές, πώς τα ίδια πρόσωπα θα συνυπάρξουν μετά τον Μάιο στο κορυφαίο θεσμικό όργανο της πόλης και πώς θα συναποφασίσουν στις περισσότερες περιπτώσεις για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων;

Ηδη το κύρος του δημοτικού συμβουλίου έχει πληγεί. Από το 2014 μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκαν ουκ ολίγα κωμικοτραγικά περιστατικά που πλήγωσαν το κύρος του και απαξίωσαν τον κομβικό του ρόλο. Δεν πρέπει επουδενί να επαναληφτεί αυτό το σκηνικό και την επόμενη τετραετία. Τα μέχρι στιγμής μηνύματα πάντως κάθε άλλο παρά διαψεύδουν αυτή την εκτίμηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου