Ενα υπόμνημα με προδιαγεγραμμένη κατάληξη

ενα-υπόμνημα-με-προδιαγεγραμμένη-κατ-618909

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με το υπόμνημά της προς το υπουργείο Παιδείας και τους τοπικούς υφυπουργούς και βουλευτές, επιχειρεί να επιλύσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, με θύματα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μαθητές στην περιοχή. Η τραγική οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους, που δεν επιτρέπει την κάλυψη ούτε βασικών καθημερινών αναγκών, όπως η διατροφή και η ηλεκτροδότηση, επιδρά με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο στον ψυχισμό των μαθητών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στις μεγαλύτερες τάξεις και έχουν πλήρη επίγνωση των αδιεξόδων των γονιών τους.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια το ζήτημα της σίτισης να αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στον συντονισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας και των Δήμων, ωστόσο το μείζον πρόβλημα των διακοπών ηλεκτροδότησης, που αναγκάζει μαθητές να διαβάζουν με τη βοήθεια συσκευών υγραερίου και να μην πηγαίνουν στο σχολείο επειδή δεν είναι σωστά προετοιμασμένοι, όχι μόνο εξακολουθεί και υφίσταται, αλλά το τελευταίο διάστημα διογκώνεται, με τις διακοπές της ΔΕΗ να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η σημαντικότερη πρόταση της Δευτεροβάθμιας αφορά στη νομοθετική διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου, έτσι ώστε να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε οικογένειες μαθητών. Να μη στερείται δηλαδή από τα παιδιά το αυτονόητο δικαίωμα να διαβάσουν το βράδυ στο σπίτι τους και να πάνε την επόμενη μέρα στο σχολείο σωστά προετοιμασμένα.

Απέναντι στην αποδοχή και την υλοποίηση αυτής της πρότασης βρίσκεται μια κατά τεκμήριο ανάλγητη επιχείρηση, που προχωρά καθημερινά σε χιλιάδες διακοπές ρεύματος, χωρίς να εξετάζει όχι αν υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν, αλλά ούτε καν αν στα σπίτια όπου κόβεται το ηλεκτρικό υπάρχουν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από τη λειτουργία ιατρικών συσκευών, που πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

Η ίδια επιχείρηση είναι καταχρεωμένη και προτείνει αυξήσεις στα τιμολόγιά της, προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά της αδιέξοδα. Ενα μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων αδιεξόδων αφορά στις οφειλές άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ από ανεξόφλητους λογαριασμούς. Προσπαθεί λοιπόν η επιχείρηση ηλεκτρισμού να ξεπεράσει τα προβλήματά της αυξάνοντας τα τιμολόγια και αναγκάζοντας τους καταναλωτές, που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το δεύτερο πεδίο των προτάσεων της Δευτεροβάθμιας αναφορικά στη θεσμοθέτηση μαθητικού επιδόματος για την κάλυψη βασικών αναγκών των μαθητών που διαβιούν σε συνθήκες ένδειας, θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν στη χώρα μας υπήρχε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τις οικογένειες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση και παραμένουν σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης.

Αυτό προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό και πόρους, που ποτέ δεν εξασφαλίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, παρά τη θέσπιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αδιεξόδων. Η δε πρόταση για μέτρα εκπαιδευτικής στήριξης και διεύρυνσης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί, όσο η δημόσια παιδεία παραμένει υποστελχωμένη και υποχρηματοδοτημένη.

Μακάρι οι ασκούντες εξουσία να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της Δευτεροβάθμιας, αλλά, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, μπορούμε σχεδόν να διαβεβαιώσουμε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από την κεντρική διοίκηση. Παρότι πλησιάζουν εκλογές…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου