Προκλητικός κυνισμός

προκλητικός-κυνισμός-621769

Σε μια κανονική κυβέρνηση ο υπουργός που έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ εξελίσσεται μια δύσκολη κατάσταση εξαιτίας εποχικής επιδημίας ιώσεων, δεν θα τολμούσε να αναφερθεί στους νεκρούς της συγκεκριμένης επιδημίας με τρόπο απαξιωτικό. Κι αυτό γιατί την επόμενη στιγμή ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του με συνοπτικές διαδικασίες.

Βεβαίως, σε μια κανονική κυβέρνηση θα υπήρχε η ανάλογη προετοιμασία για την αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων από την εποχική γρίπη, όσο επιθετικό και αν ήταν το στέλεχος του ιού που μέχρι στιγμής έχει στείλει στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της χώρας μας σχεδόν 180 συνανθρώπους μας και στον άλλο κόσμο περίπου 40 άτομα.

Στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μετέχει ένα πολιτικό στέλεχος, που όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τη νομοθεσία απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά επιτίθεται με προκλητικό τρόπο σε όσους του ασκούν κριτική για τη συγκεκριμένη στάση του.

Εδώ όμως είναι Ελλάδα και σε αυτή την κυβέρνηση ο αντικομφορμισμός για λόγους εντυπωσιασμού και οι αντισυμβατικές συμπεριφορές, με μοναδικό στόχο να προκαλέσουν την κοινή γνώμη, αποτελούν κανόνα, ενώ όσοι επικρίνουν αυτές τις συμπεριφορές στοχοποιούνται και γίνονται θύματα απρεπών επιθέσεων. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι το ίδιο πάντα κυβερνητικό στέλεχος βγαίνει μπροστά για να εξαπολύσει έναν πραγματικό οχετό ύβρεων κατά των επικριτών του κυβερνητικού έργου, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει ολοκληρωτική πολιτική στήριξη και ασυλία από τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός που καπνίζει προκλητικά σε δημόσιους χώρους (ακόμη και μέσα στο υπουργείο του), που επιτίθεται στα ΜΜΕ γιατί αναδεικνύουν το θέμα των θανάτων από την εποχική γρίπη και γιατί αναζητούν απαντήσεις για την τοποθέτηση ανεπαρκών στελεχών, τα οποία ο ίδιος επέλεξε σε θέσεις «κλειδιά» του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτελεί αντανάκλαση του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού σχήματος που μετέχει.

Ελάχιστους εξέπληξε το νέο επικοινωνιακό σόου του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους. Στην τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι αμαυρώθηκε η κυβερνητική προσπάθεια στη μεγάλη πυρκαγιά από τους 100 νεκρούς. Τώρα με τους νεκρούς της γρίπης να φτάνουν τους 40, ο «πολλά βαρύς» υπουργός προκαλεί και εξοργίζει την κοινή γνώμη, αδυνατώντας να αντιληφτεί ότι και στη μια περίπτωση και στην άλλη η έλλειψη προετοιμασίας από την κεντρική εξουσία οδήγησε στις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Το καλοκαίρι, αν είχε λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός, δεν θα είχαν καεί ζωντανοί 100 συνάνθρωποί μας. Τον φετινό χειμώνα, όπως και αυτούς που προηγήθηκαν, αν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας είχαν μεριμνήσει για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου και την προμήθεια επαρκούς αριθμού εμβολίων, τότε δεν θα είχαμε θρηνήσει μια πραγματική εκατόμβη νεκρών. Αυτό το έλλειμμα προετοιμασίας προσπαθεί να καλύψει ο συγκεκριμένος υπουργός με ένα πλεόνασμα απίστευτου κυνισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου