Αποφασισμένοι για όλα…

αποφασισμένοι-για-όλα-623150

Η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Είτε με δηλώσεις στελεχών της, που υποβαθμίζουν την παρουσία εκατοντάδων τρακτέρ στις εθνικές οδούς, είτε με μεθόδους εκφοβισμού των εκπροσώπων των αγροτών

Το μήνυμα που έστειλαν με το χθεσινό τους συλλαλητήριο στο κέντρο του Βόλου οι αγρότες από σχεδόν κάθε γωνιά της Μαγνησίας ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Οχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί οι αντοχές τους ως προς τη διεκδίκηση λύσεων για τα εκρηκτικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όχι μόνο δεν έχουν απογοητευτεί από την αποστασιοποίηση πολλών συναδέλφων τους από τις κινητοποιήσεις και τα αγροτικά μπλόκα, αλλά η προσπάθειά τους για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και εν πολλοίς για την επιβίωση του κλάδου θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, άσχετα αν η κεντρική εξουσία αγνοεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Είτε με δηλώσεις στελεχών της, που υποβαθμίζουν την παρουσία εκατοντάδων τρακτέρ στις εθνικές οδούς, είτε με μεθόδους εκφοβισμού των εκπροσώπων των αγροτών, όπως τα «προληπτικά αγροτοδικεία» που στήθηκαν φέτος προτού παραταχτούν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει στο περιθώριο τον φετινό κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αυτές οι τακτικές όχι μόνο δεν αποθαρρύνουν τους αγρότες, αλλά τους πεισμώνουν ακόμη περισσότερο. Αλλωστε στο σημείο που βρίσκονται δεν έχουν πολλά να χάσουν. Η παραγωγική διαδικασία κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο κοστοβόρα, τη στιγμή που οι τιμές των προϊόντων εξακολουθούν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση που έχει στραμμένη την προσοχή της στην πολιτική της επιβίωση μέχρι να στηθούν οι κάλπες των επόμενων εθνικών εκλογών.

Πάνω από δύο εβδομάδες οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Σε αυτό το διάστημα δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια από τους αρμόδιους υπουργούς να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των αγροτών και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όταν συναντήθηκε με τους αγρότες πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων δήλωσε αναρμόδιος ως προς την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους για το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα κάποιες απαξιωτικές δηλώσεις του για τη μορφή των κινητοποιήσεων, που επιλεγεί κάθε χρόνο ο αγροτικός κόσμος.

Αμέσως ήρθε η κατάλληλη απάντηση με τους αγρότες να κόβουν την Ελλάδα στα δύο και να προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει η προσδοκώμενη αντιμετώπιση από την κεντρική εξουσία, τότε ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, μέχρι να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συζητήσει ουσιαστικά με τους εκπροσώπους των αγροτών και να δώσει λύσεις.

Στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή θα οριστεί κάποια συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή θα κλιμακωθεί ο αγώνας με περισσότερους αποκλεισμούς δρόμων. Το δεύτερο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση, καθώς η κυβέρνηση θα ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και οι αγρότες θα απαντήσουν στα μέτρα καταστολής όπως ξέρουν. Εκτός και αν επιλέξουν την απάντηση μέσω της ψήφου τους στις ερχόμενες εκλογές…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου