Ολα δείχνουν εκλογές τον Μάιο

ολα-δείχνουν-εκλογές-τον-μάιο-625817

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η έντονη σεναριολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών. Μάλιστα από κυβερνητικές διαρροές προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό να στηθούν τετραπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο, που οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, καθώς και τους δημάρχους και περιφερειάρχες της επόμενης τετραετίας.

Η κυβερνητική πλευρά ήταν αυτή που ξόρκιζε το σενάριο πρόωρων βουλευτικών εκλογών και σε κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αναδειχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική θητεία της παρούσας Βουλής.

Τότε υπήρχε βέβαια στο μυαλό των κυβερνώντων ότι τα φιλολαϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και υλοποιήθηκαν, καθώς και η παραχολογία που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα θα άλλαζαν τα δεδομένα και θα έκλειναν τη δημοσκοπική ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη δυναμική των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μεγάλες πόλεις της επικράτειας έδειξαν ότι τα πρόσωπα που στηρίζει το κυβερνών κόμμα καταποντίζονται, εισπράττοντας σε μεγάλο βαθμό τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία.

Ενας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται το κυβερνών κόμμα την απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, καθώς επίσης και τα παιχνίδια με τον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να μην αλλάξουν οι ισορροπίες αναφορικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που τελούν υπό διάλυση.

Αυτή η εικόνα δείχνει μια κατάσταση μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά την εξαγγελία των μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τη ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις, καθώς και την επιδότηση ενοικίου. Στα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις εξαγγελίες για προσλήψεις στο δημόσιο, που έχουν μια ξεχωριστή σημασία όταν πλησιάζουν εκλογές. Μόλις τεθούν σε ισχύ όλα αυτά, θα μετρηθεί εκ νέου η κοινή γνώμη και στη συνέχεια θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Με τον Πάνο Καμμένο να «βομβαρδίζει» καθημερινά την κυβέρνηση και το κλίμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρείται μάλλον απίθανο το σενάριο της ολοκλήρωσης της θητείας της και της διεξαγωγής εκλογών τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε η δημοσκοπική της εικόνα μπορεί να έχει καταποντιστεί και το αποτέλεσμα της κάλπης να μη είναι διαχειρίσιμο.

Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάιο συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς οι κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο ώστε να ανασυνταχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, που θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου