Ελλειψη προγραμματισμού και ενημέρωσης

ελλειψη-προγραμματισμού-και-ενημέρω-629950

Μετά τους δύο θανάτους ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου, που είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και ένα ακόμη θανατηφόρο περιστατικό του φετινού ιδιαίτερα επιθετικού στελέχους της γρίπης Η1Ν1 στην Κρήτη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους 21 και ακόμη βρισκόμαστε στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ιατρική κοινότητα εκτιμά ότι ο τρέχων μήνας και ο επόμενος είναι οι πλέον επικίνδυνοι ως προς τον αριθμό των συνανθρώπων μας, που θα προσβληθούν από τον ιό της γρίπης.

Κατά συνέπεια η όξυνση του προβλήματος αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάτι που κάθε άλλο παρά δικαιολογεί την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για την προμήθεια επαρκούς αριθμού εμβολίων και την ταυτόχρονη εφαρμογή ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εξαιτίας της αμέλειας ή ακόμη χειρότερα της επιλογής τους να μην εμβολιαστούν.

Οσο και αν ακούγεται παράλογο, εξακολουθούν και υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας που αρνούνται να εμβολιαστούν, καθώς πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους εκτίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αν κάνουν το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα. Οι άνθρωποι αυτοί με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους.

Για τους υπολοίπους, που δεν εμβολιάζονται λόγω αμέλειας ή επειδή δεν πιστεύουν ότι θα εκτεθούν στον ιό της γρίπης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης, με το Κράτος να εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Φέτος η αλήθεια είναι πως αυξήθηκε ο αριθμός όσων εμβολιάστηκαν κατά της εποχικής γρίπης το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2018.

Και πάλι όμως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει εκτεθειμένο και αυτό επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των συνανθρώπων μας, που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων ή ακόμη χειρότερα από τον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων της γρίπης. Και στις δύο περιπτώσεις το 80% όσων νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι το σχετικό εμβόλιο διατίθεται δωρεάν.

Το μείζον θέμα της ενημέρωσης των πολιτών εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ μαζί με την ατομική ευθύνη του καθενός να προστατεύει την υγεία του και την υγεία των διπλανών του, συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό, στο οποίο προστίθεται η χρονίζουσα έλλειψη προετοιμασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών να μεριμνήσουν εγκαίρως για την προμήθεια επαρκούς αριθμού εμβολίων, έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει τη δυνατότητα να θωρακιστεί ακόμη και μετά τη χρονική περίοδο που γίνεται συνήθως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Οι ευχές να μην αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της γρίπης προφανώς δεν είναι αρκετές. Απαιτούνται σωστός προγραμματισμός, συντονισμός των αρμοδίων Υπηρεσιών και επαρκής ενημέρωση του πληθυσμού. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε θύματα από μια συνηθισμένη ιογενή κατάσταση, που δεν επιτρέπεται εν έτει 2019 να αφαιρεί δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου