ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συγκλονιστικό μήνυμα

συγκλονιστικό-μήνυμα-631039

Συγκλονίζει το μήνυμα των δύο γυναικών που ζουν σήμερα επειδή οι γονείς τους γλίτωσαν από τα κολαστήρια των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χθες μίλησαν στη θαυμάσια εκδήλωση του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. «Δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ, δεν μισώ» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δύο αδελφές Λίνα Σαμπεθάι και Αιμιλία Μαϊση, οι οποίες άκουσαν από τους γονείς τους για τις φρικαλεότητες των ναζί στο στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς.

Οι δικοί τους άνθρωποι γλίτωσαν από θαύμα. Χιλιάδες όμως άλλοι Ελληνες Εβραίοι και εκατομμύρια ομοεθνείς τους ανά τον κόσμο εξοντώθηκαν με αποτρόπαιο τρόπο. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης από τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα ανάλογο εφιάλτη, ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής εκδήλωσης, που προετοίμασαν μαθητές.

Αυτό είναι και το σπουδαιότερο κέρδος από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς οι νέες γενιές γνωρίζουν όλο και λιγότερα για την ιστορία, ιδιαίτερα για μια από τις πλέον μελανές σελίδες της, όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου