Μία συνάντηση που δεν πρόκειται να γίνει

μία-συνάντηση-που-δεν-πρόκειται-να-γίν-631174

Μία εβδομάδα στους δρόμους συμπλήρωσαν οι αγρότες και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αντίδραση, με εξαίρεση την πρόσκληση σε διάλογο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Πριν από ένα μήνα οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον κ. Αραχωβίτη, ζητώντας του να παρέμβει για την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που προκάλεσαν και τον φετινό κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Από τη μεριά του υπουργού δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, με αποτέλεσμα οι αγροτοσυνδικαλιστές να μην έχουν και δικαιολογημένα καμία απολύτως διάθεση να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό, που ζητά τώρα να τον επισκεφτούν εκ νέου, μήπως αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Για αυτό οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής και η προστασία των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες δεν ξεχνούν ότι όταν κ. Τσίπρας ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την τότε κυβέρνηση Σαμαρά επειδή δεν δεχόταν τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε μάλιστα ο κ. Τσίπρας έλεγε με στόμφο ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κλειστές οι πόρτες του πρωθυπουργικού Μεγάρου για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Εύλογα λοιπόν οι εκπρόσωποι των αγροτών αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν τότε ο κ. Τσίπρας να εμφανιζόταν λαλίστατος και τώρα να είναι εξαφανισμένος; Τότε βέβαια ο νυν πρωθυπουργός έκανε κι άλλα. Ανέβαινε στα τρακτέρ και με την ντουντούκα στο χέρι λαΐκιζε με μοναδικό τρόπο. Τώρα που κυβερνά, κρύβεται πίσω από τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο οι αγρότες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών χειροτέρεψαν μετά τις «προληπτικές διώξεις» των αγροτών, λίγες ώρες αφού στήθηκαν τα φετινά μπλόκα στις εθνικές οδούς. Η ασυνήθιστα γρήγορη, για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η Δικαιοσύνη βάζει σε σκέψεις τους αγρότες, που βλέπουν τους εκπροσώπους τους να διώκονται με διαδικασίες που μοιάζουν να καθοδηγούνται από την κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που δεχόταν να συναντηθεί με τους αγρότες. Η δε απάντησή του στο εύλογο ερώτημα για την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προτού στηθούν καλά καλά τα φετινά μπλόκα θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οπως επίσης και η απάντησή του στα ερωτήματα του αγροτικού κόσμου για τις αιτίες που καθιστούν το κόστος ενέργειας στον πρωτογενή τομέα το ακριβότερο στην Ευρώπη, καθώς και για τη ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ιδίως αυτών του κτηνοτροφικού τομέα, που οι μεσάζοντες και τα καρτέλ αποκομίζουν ιλιγγιώδη κέρδη στην πλάτη των παραγωγών.

Το προφίλ του πρωθυπουργού από μια πιθανή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών θα «τσαλακωνόταν» ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί η επικοινωνιακή του ομάδα. Για αυτό και θα παραμείνει ο κ. Τσίπρας στο αποστειρωμένο κυβερνητικό του περιβάλλον, μέχρι να γίνουν εκλογές και να προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου