Πολιτικό πόκερ μέχρι τις εκλογές

πολιτικό-πόκερ-μέχρι-τις-εκλογές-632811

Σε εσωτερικό και εξωτερικό ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνησή του κλίμα και να μειώσει τη διψήφια δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Το μόνο θετικό στοιχείο που προκύπτει από την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι πλέον η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών της στα εκρηκτικά προβλήματα της οικονομίας, με σκοπό να αποκατασταθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, μια κάποια κανονικότητα. Το περιεχόμενο της συμφωνίας κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι η Ελλάδα δεν θα βγει χαμένη από την αποδοχή του νέου ονόματος της γειτονικής μας χώρας, ενώ το πολιτικό σκηνικό πολώθηκε ακόμη περισσότερο από τα όσα εξελίχθησαν εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Δύο κοινοβουλευτικές ομάδες διαλύθηκαν (αν λάβουμε υπόψη ότι οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν να διατηρούν την κοινοβουλευτική τους ομάδα για καθαρά τυπικούς λόγους), ενώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπέστη ισχυρούς κλυδωνισμούς από τα απόνερα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κερδισμένος από την κρίσιμη ψηφοφορία, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να περάσει δύο εξαιρετικά δύσκολους κοινοβουλευτικούς «σκοπέλους», πρώτα με τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και στη συνέχεια με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για το νέο όνομα των Σκοπίων.

Το μόνο θετικό λοιπόν είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώθηκε και πλέον η κυβέρνηση μαζί με τα πολιτικά της «δεκανίκια», που της εξασφαλίζουν αυτή την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σε εσωτερικό και εξωτερικό ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνησή του κλίμα και να μειώσει τη διψήφια δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι 120 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και η ψήφιση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι τα κορυφαία στοιχήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους.

Ολες οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν, πέρα από το ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ της ΝΔ, αποτυπώνουν την έντονη δυσφορία των ερωτηθέντων για τα θέματα της καθημερινότητας, με κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα επενδύσει η κυβερνητική πλευρά το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλύψει ή ακόμη και να ανατρέψει τη διαφορά της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή είναι ίσως μια υπεραισιόδοξη και πιθανότατα εκτός πραγματικότητας εκτίμηση, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, που δεν έχουν και πολλά να χάσουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα παραπάνω θέματα. Για αυτό και απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες στη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας Βουλής να αποκτά πολλές πιθανότητες.

Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, που από τη μια θα έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του σχεδιασμού της για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και από την άλλη θα έχει ολοκληρώσει τις πρώτες απόπειρες δανεισμού από τις αγορές, έτσι ώστε να σταλούν μηνύματα υπέρ της σταθεροποίησης της οικονομίας στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Στην εθνική αντιπροσωπεία τα μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» στους πολίτες θα περάσουν και με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κατηγορηθεί από την κυβέρνηση για μικροκομματικούς τακτικισμούς εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός με ταξίδια στο εξωτερικό, όπου θα συναντηθεί με ξένους ηγέτες, θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, ενώ στο εσωτερικό θα ρίξει όλο το βάρος στη διεύρυνση στον χώρο της Κεντροαριστεράς για να δείξει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Από τις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Αν προκύψει μείωση της ψαλίδας από τη ΝΔ και μια διαφορά που θα είναι διαχειρίσιμη σε περίπτωση εκλογικής ήττας, είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μαζί ίσως με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν παράλληλα αυτές οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η οργή των πολιτών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών απορροφηθεί από τα φιλολαϊκά μέτρα, τα οποία θα «γεμίσουν» τις τσέπες των ψηφοφόρων τότε είναι ακόμη πιο πιθανό να στηθούν πρόωρες κάλπες. Αλλωστε, όλες οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα τη βελτίωση της οικονομίας και όχι το Μακεδονικό. Αυτό ακριβώς το διακύβευμα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να ολοκληρώσει το έργο της.

Σε όλο αυτό το σενάριο τα «αν» και τα «ίσως» είναι πολλά. Με υποθέσεις, εκτιμήσεις και σενάρια δεν είναι βέβαια δυνατόν να σταθεί κανένα σοβαρό κυβερνητικό σχήμα. Πολύ δε περισσότερο ένα κυβερνητικό σχήμα που στηρίζεται σε ανεξάρτητους και συνεργαζόμενους, για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας, βουλευτές. Οι τύχες της χώρας και των πολιτών βρίσκονται στα χέρια τους, στο πιο κρίσιμο ίσως χρονικό σημείο της μεταμνημονιακής πορείας του τόπου. Σε κάθε περίπτωση οι προσεχείς δημοσκοπήσεις θα κρίνουν πολλά. Είτε αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάιο, είτε αν θα στηθούν κάλπες στον Οκτώβριο, με τον κίνδυνο μιας πιθανής εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει μεγάλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου