Οταν εξαντλούνται τα περιθώρια διαλόγου και υπομονής

οταν-εξαντλούνται-τα-περιθώρια-διαλό-643190

Ακόμη και κωμοπόλεις, όπως τα Καλάβρυτα με μερικές χιλιάδες κατοίκους, διαθέτουν σύγχρονες δικαστικές υποδομές. Στον Βόλο η αδυναμία συνεννόησης και η γενικότερη μιζέρια που μας διακατέχει έχουν οδηγήσει σε τέλμα μια ακόμη κορυφαία διεκδίκηση.

Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν οι δικαστικοί υπάλληλοι του Βόλου να πιέσουν την κεντρική εξουσία, προκειμένου να επιλυθεί το εκρηκτικό κτιριολογικό πρόβλημα στο τοπικό δικαστικό μέγαρο, αποτελεί ίσως την έσχατη λύση για τους ανθρώπους που καθημερινά βιώνουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες υπό τις οποίες απονέμεται η Δικαιοσύνη σε μια πόλη 150.000 κατοίκων.

Η προειδοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων για αποχή από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση που η Πολιτεία δεν θέσει στο επόμενο τρίμηνο τις βάσεις για την ανέγερση νέου κτιρίου, μπορεί να ακούγεται σαν τελεσίγραφο, ωστόσο όταν εξαντλούνται όλα τα άλλα μέσα που έχει στη διάθεσή του ένα συνδικαλιστικό όργανο, τότε η άσκηση πίεσης προς την εξουσία, ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δύναται να λάβει και ακραίες μορφές.

Αν μαζί με τους δικαστικούς υπαλλήλους συνταχτούν και οι δικηγόροι, έχοντας αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους για να δοθεί επιτέλους λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε αυξάνουν οι πιθανότητες να βγουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από τον λήθαργό τους.

Από τους δικαστικούς λειτουργούς δεν αναμένουμε ανάλογες αντιδράσεις, καθώς ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, αν και τόσα χρόνια το συνδικαλιστικό τους όργανο σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσε να ασχοληθεί με την τριτοκοσμική κατάσταση του δικαστικού μεγάρου του Βόλου. Αλλωστε, όσο κινδυνεύουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες από το ετοιμόρροπο κτίριο, άλλο τόσο κινδυνεύουν και οι δικαστές με τους εισαγγελείς.

Την οργή και την αγανάκτηση των δικαστικών υπαλλήλων, που προειδοποιούν πλέον με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν δρομολογηθούν άμεσα λύσεις, ενίσχυσε η στάση της Πολιτείας που εδώ και μήνες κωλυσιεργεί ως προς τη δημοπράτηση της εργολαβίας για την επιδιόρθωση κάποιων σημαντικών φθορών στο διατηρητέο κουφάρι του Πρωτοδικείου. Το πόσο που εγκρίθηκε για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις φτάνει τις 25.000 ευρώ, κονδύλι που δεν επαρκεί για την ανακαίνιση ενός σπιτιού μερικών δεκάδων τετραγωνικών και όχι ενός κτιρίου που μπάζει από παντού και οι υποδομές του παραπέμπουν στον προηγούμενο αιώνα. Εστω όμως και αυτά τα «ψίχουλα» για κάποιες κατεπείγουσες εργασίες παραμένουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών.

Για το μείζον θέμα της στατικής επάρκειας, που εντοπίστηκε πριν από ένα χρόνο από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, δεν γίνεται η παραμικρή συζήτηση στην πόλη, όπως άλλωστε συμβαίνει με το σύνολο των κορυφαίων προβλημάτων της. Αυτή όμως είναι μια κατάσταση που βολεύει απίστευτα την κεντρική εξουσία, η οποία δεν αισθάνεται την παραμικρή πίεση από την τοπική κοινωνία προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που άλλες περιοχές της χώρας έχουν λύσει εδώ και χρόνια.

Ακόμη και κωμοπόλεις, όπως τα Καλάβρυτα με μερικές χιλιάδες κατοίκους, διαθέτουν σύγχρονες δικαστικές υποδομές. Στον Βόλο η αδυναμία συνεννόησης και η γενικότερη μιζέρια που μας διακατέχει έχουν οδηγήσει σε τέλμα μια ακόμη κορυφαία διεκδίκηση. Κάποτε όμως έρχεται η ώρα της απόδοσης ευθυνών τόσο σε αυτούς που αδιαφορούν, όσο και σε αυτούς που μας εμπαίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου