Στο περιθώριο η επιχειρηματικότητα

στο-περιθώριο-η-επιχειρηματικότητα-644854

Η πρόσφατη επίσκεψη στον Βόλο του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή, ώστε οι εκπρόσωποι ενός βασικού κλάδου της πραγματικής οικονομίας, που έχει δοκιμαστεί όσο λίγοι κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, να εκφράσουν την αγωνία τους για την κατάσταση στην αγορά και ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις.

Κι αυτό γιατί το εκρηκτικό κλίμα, με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, και η γενικότερη πολεμική ατμόσφαιρα, η οποία κυριαρχεί ενόψει των ερχόμενων εθνικών εκλογών, έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας.

Ο κ. Καββαθάς και οι συνάδελφοί του έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα. Η βαθιά οικονομική ύφεση, που «γονάτισε» την αγορά και οδήγησε σε χιλιάδες λουκέτα, όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά οι επιπτώσεις της θα ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα για πολλά χρόνια ακόμη.

Η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που αγγίζει πλέον το 120% του ΑΕΠ της χώρας και τα περισσότερα από 250.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις των ανθρώπων της αγοράς για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Η μείωση της φορολογίας και η προστασία από τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελούν κυρίαρχες διεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών. Οι έως τώρα παρεμβάσεις τους για την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν απέφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα.

Οι κυβερνώντες αγνόησαν προκλητικά τους εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών, επικαλούμενοι αρχικά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για νομοθέτηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, βάσει των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Στη συνέχεια, όταν ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις και μαζί τους τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, οι κυβερνώντες «εγκλωβίστηκαν» σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι δικές τους πολιτικές επιλογές έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και τερμάτισαν την οικονομική της υποτέλεια. Τους τελευταίους μήνες τα πάντα κινούνται γύρω από το Μακεδονικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόλυτη στασιμότητα στα ζητήματα που αφορούν στην τόνωση της οικονομίας.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες που κατάφεραν να σταθούν όρθιοι από το 2010 μέχρι σήμερα, διατηρώντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ κατέρρεε το σύμπαν στα εργασιακά, καλούν ξανά την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ασχοληθεί με την ιδιωτική οικονομία.

Το Μακεδονικό έπρεπε να ανοίξει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς η Αμερική και η Ε.Ε. ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις για την επίλυσή του. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση, που δεν χαρακτηρίζεται από πολιτική ωριμότητα και πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας στην αγορά, άφησε μετέωρη την επιχειρηματικότητα και μαζί με την αντιπολίτευση συνεχίζουν τη στείρα αντιπαράθεση σε ένα εθνικό θέμα, στο οποίο ο εξωτερικός παράγοντας επέβαλε τις θέσεις του και πέτυχε τον σκοπό του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου