Επιφυλάξεις και προσδοκίες

επιφυλάξεις-και-προσδοκίες-646282

Η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, καλλιεργεί μέσω της αρμόδιας υπουργού μεγάλες προσδοκίες για το ύψος των αυξήσεων και τον αριθμό των εργαζομένων που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου

Μικρό καλάθι κρατούν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βόλου, σε ό,τι αφορά στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Από τη μία η δεδομένη αναξιοπιστία της κυβέρνησης που άλλα υπόσχεται, άλλα ανακοινώνει και άλλα νομοθετεί, από την άλλη η παγιωμένη κατάσταση με τους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια υπεραισιοδοξίας αναφορικά στο ύψος των αυξήσεων που θα δουν στις αποδοχές τους από τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, καλλιεργεί μέσω της αρμόδιας υπουργού μεγάλες προσδοκίες για το ύψος των αυξήσεων και τον αριθμό των εργαζομένων που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου. Η υπουργός Εργασίας υποστηρίζει σε πρόσφατες συνεντεύξεις της ότι το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα δει μεγαλύτερες ή μικρότερες αυξήσεις στη μισθοδοσία του επόμενου μήνα. Οι συνδικαλιστές, από τη δική τους πλευρά, ξεκαθαρίζουν ότι μόνο όσοι αμείβονται με μεικτές αποδοχές ύψους 586 ευρώ τον μήνα θα δουν αυξήσεις από τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργείου έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσει τις βάσεις, με τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, για τη διόρθωση του στρεβλού μισθολογικού καθεστώτος που καθιερώθηκε στον ιδιωτικό τομέα από το 2011 μέχρι σήμερα. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που πλέον κυριαρχούν στις νέες συμβάσεις εργασίας οι οποίες υπογράφονται κάθε μήνα, σε συνδυασμό με την κατρακύλα των μισθών, έχουν διαμορφώσει ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα.

Το παράδοξο είναι πως ενώ οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 40%, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν στην αγορά εργασίας, η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έπεσαν τα ποσοστά της κάτω από το 19%, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων θέσεων εργασίας οι οποίες δημιουργούνται από μήνα σε μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκεί η κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Από τη στιγμή που η προεκλογική της υπόσχεση το 2015 για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, ας φροντίσουν στο υπουργείο Εργασίας να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό σε αξιοπρεπή επίπεδα και να επεκτείνουν αυτή την αύξηση στο σύνολο των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις.

Ετσι θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και στην κατανάλωση που παραμένει σε καθοδική πορεία. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ, έτσι ώστε οι όποιες αυξήσεις δοθούν να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό και να μην καταλήξουν στην Εφορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου