Εκφυλισμός της πολιτικής ζωής

εκφυλισμός-της-πολιτικής-ζωής-647609

Τις συνέπειες των μικροπολιτικών της τακτικισμών υφίσταται η κυβέρνηση, που μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου απέκτησε έναν επιπλέον σκληρό αντιπολιτευτικό πόλο στο Κοινοβούλιο. Ο τέως συγκυβερνήτης απασφάλισε πολιτικά και από τη μία καταφέρεται με πάθος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ από την άλλη ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο με οσμή αντεκδίκησης σε μέχρι πρότινος κορυφαία στελέχη του εναπομείναντος κόμματός του, όπως η Ελενα Κουντουρά, η οποία επέλεξε τη διατήρηση των υπουργικών της προνομίων από την «επαναστατική γυμναστική» του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος έχασε την ευκαιρία να μπλοκάρει την κατάπτυστη, κατά τον ίδιο, συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων το περασμένο καλοκαίρι. Μπορούσε να αποσύρει τότε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και να ανατρέψει την ακολουθία των εξελίξεων μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, όταν η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή της γειτονικής μας χώρας.

Στο ερώτημα γιατί τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στήριξε την κυβέρνηση και γιατί τώρα που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης φωνασκεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η απάντηση είναι προφανής. Οπως επίσης και στο ερώτημα γιατί τώρα ο κ. Καμμένος επιτίθεται κατά πρώην κομματικών συνοδοιπόρων του, βάζοντας στο κάδρο συγγενικά τους πρόσωπα και ζητώντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις δαπάνες Υπουργείων.

Τώρα συνειδητοποίησε ο κ. Καμμένος ότι τα ταξίδια της μέχρι πρότινος δικής του υπουργού είναι πολυδάπανα; Τώρα αντελήφθη ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καλοπερνούν με τα χρήματα του ελληνικού λαού (για αυτό άλλωστε και αρνούνται πεισματικά να παραδώσουν τα υπουργικά τους χαρτοφυλάκια); Ο ίδιος δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με χιλιάδες ευρώ στα αλλεπάλληλα ταξίδια του με ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος; Ρητορικά είναι όλα αυτά τα ερωτήματα, καθώς οι πολίτες και γνώση και κρίση διαθέτουν.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην αγωνιώδη προσπάθειά του διασωθεί πολιτικά ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών άρχισε ήδη να μετατρέπεται από πιστό συνεργάτη σε πραγματικό εφιάλτη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα κληθεί άμεσα να διαχειριστεί τις συνέπειες του «διαζυγίου» με τον πρώην συγκυβερνήτη του, που αφού απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση είδε στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα να «λεηλατεί» την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Οι τακτικές απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στρώνουν το έδαφος για κάθε λογής πολιτικές ακρότητες και προοιωνίζουν ιδιαίτερα αρνητικές πολιτικές εξελίξεις, με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του εθνικισμού να καιροφυλακτούν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και τη νομοθέτηση των μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αποτελεί την πλέον έντιμη πολιτική επιλογή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου