Τα επικίνδυνα ελλείμματα της δημόσιας υγείας

τα-επικίνδυνα-ελλείμματα-της-δημόσια-652142

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Καθημερινά τα Νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δέχονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας επιπλοκών. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 35, ενώ σημειώθηκαν ήδη τέσσερις θάνατοι.

Ενας εκ των συνανθρώπων μας που δίνουν τη δική τους μάχη στην Εντατική είναι Βολιώτης. Η κατάστασή του είναι σταθερά κρίσιμη και οι οικείοι του πρέπει να ευγνωμονούν τον Θεό του ο δικός τους άνθρωπος κατάφερε να βρει κρεβάτι στη ΜΕΘ. Αλλοι ασθενείς είναι μετέωροι καθώς οι ελλείψεις σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν εκρηκτικές, όπως επίσης και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι δημόσιες δομές υγείας της χώρας είναι υποστελεχωμένες και τα κρεβάτια των ΜΕΘ που λειτουργούν δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου είναι τεράστιες, καθώς αντί να δώσει λύσεις, επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει και πως οι συνέπειες των μνημονιακών περικοπών στις δαπάνες για την υγεία δεν έχουν επηρεάσει τα Νοσοκομεία.

Ο κόσμος ωστόσο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα χωρίς τις κομματικές παρωπίδες των κυβερνητικών στελεχών. Οι πολίτες γνωρίζουν το χάλι στο οποίο βρίσκεται η δημόσια υγεία, τη στιγμή που ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός εξαντλεί καθημερινά τη δραστηριότητά του κάνοντας κυβερνητική προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου και εξαπολύοντας ανοίκειες επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς και πολιτικούς αντιπάλους. Οι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν σε ό,τι αφορά στο απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας ουδέποτε έγιναν, όπως επίσης δεν εκπληρώθηκαν ποτέ οι υποσχέσεις για λειτουργία των απαιτούμενων κλινών στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων.

Τεράστιο ζήτημα υπάρχει και με τη ενημέρωση του κόσμου, ιδίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού, έτσι ώστε να προστατευτούν οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, από τις επικίνδυνες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο ιός της γρίπης. Το αρμόδιο υπουργείο και τον φετινό χειμώνα παρακολουθεί με αδράνεια και αβελτηρία να εξελίσσεται μια επικίνδυνη κατάσταση που τα τελευταία τρία χρόνια κόστισε τις ζωές περισσότερων από 150 συνανθρώπων μας. Ακόμη και στο μείζον θέμα της επάρκειας εμβολίων υπάρχει πρόβλημα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες, που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις εμβολίων στα φαρμακεία.

Τόσο λοιπόν από πλευράς ενημέρωσης και πρόληψης, όσο και από πλευράς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της γρίπης, οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι. Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ανεπαρκές ως προς τον χειρισμό καταστάσεων, οι οποίες σε άλλες χώρες δεν αποτελούν καν θέμα στα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα, ωστόσο, τα κρούσματα της γρίπης αποτελούν βασική είδηση, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διεκδικούν το δικό τους μερίδιο δημοσιότητας για τους λάθους λόγους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου