Πολιτικό διαζύγιο στη χειρότερη δυνατή συγκυρία

πολιτικό-διαζύγιο-στη-χειρότερη-δυνα-657512

Κατά έναν περίεργο τρόπο η αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πολιτικών αρχηγών, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών

Οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησε η απόφαση του Πάνου Καμμένου να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, κατά έναν περίεργο τρόπο βολεύουν και τους δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικούς συνεταίρους. Ο πρωθυπουργός από τη μία μεριά απαλλάσσεται από το πολιτικό βαρίδι των ΑΝΕΛ και αφού, όπως αναμένεται, εξασφαλίσει έστω και οριακά κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πάει στις εκλογές αναβαπτισμένος και με την κομματική του βάση να μη δυσφορεί πια για την τετραετή συνύπαρξη με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ αφενός στέλνει το μήνυμα στην εναπομείνασα εκλογική του βάση ότι δεν καταπάτησε την «κόκκινη γραμμή» για το όνομα της Μακεδονίας και αφετέρου διατηρεί – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – την κοινοβουλευτική του ομάδα, έτσι ώστε να μην πάει στην ερχόμενες εκλογές χωρίς την παραμικρή πιθανότητα εισόδου στη νέα Βουλή.

Κατά έναν περίεργο τρόπο η αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πολιτικών αρχηγών, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών, που ενώ ανέμεναν από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την ψήφιση μιας σειράς μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, βρίσκονται τώρα ενόψει απρόβλεπτων εξελίξεων, τόσο σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί, όσο και σε ό,τι σχετίζεται με το γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας και της ψήφισης μέτρων που θα θωρακίσουν τους δανειολήπτες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η οικονομία μετά από τη μνημονιακή της περιπέτεια βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μεταίχμιο. Η πολυπόθητη κανονικότητα δεν φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα, καθώς η χώρα παραμένει εκτός αγορών και οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν την απειλή των «κόκκινων» δανείων. Το χρέος προς τις τράπεζες μαζί με το χρέος της ιδιωτικής οικονομίας προς το κράτος φτάνει στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολύ πάνω δηλαδή από το ΑΕΠ της χώρας!

Τόσο η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη διαχείριση του προβλήματος με τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και η επάνοδος της χώρας στις αγορές προϋποθέτουν πολιτική σταθερότητα. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο μήνες προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος, κάθε άλλο παρά βοηθά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Αν δε προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, η κατάσταση θα γίνει οριακή σε ό,τι αφορά τόσο στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όσο και του δανεισμού της χώρας. Αλλα μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα παραπεμφθούν στις καλένδες, όπως και η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο, καθώς και επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προφανώς αυτά τα ζητήματα δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες των δύο πολιτικών αρχηγών, που αποφάσισαν να τερματίσουν τον έτσι κι αλλιώς καταδικασμένο πολιτικό τους «γάμο» στη χειρότερη δυνατή συγκυρία και για την ασθμαίνουσα οικονομία και για την ετοιμόρροπη κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου