Τα πολιτικά παιχνίδια και τα αδιέξοδα της αγοράς

τα-πολιτικά-παιχνίδια-και-τα-αδιέξοδα-662357

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η εμπορική αγορά του Βόλου μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων από την τρίτη ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Στις έξι εργάσιμες ημέρες που μεσολάβησαν, οι τζίροι των περισσότερων εμπορικών επιχειρήσεων αντιστοιχούν σε μία ημέρα καλής λειτουργίας της αγοράς!

Η συγκεκριμένη επισήμανση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, που, εκτός της έλλειψης ρευστότητας και της αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν αγορές πέραν των απολύτως απαραιτήτων και στις εορταστικές περιόδους που καταβάλλονται επιδόματα και δώρα, έχει να αντιμετωπίσει και το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας των τελευταίων ημερών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Οι καταναλωτές, αφού ξόδεψαν τον 13ο μισθό, το μέρισμα και τα αναδρομικά, επέστρεψαν στο σημείο, στο οποίο βρίσκονταν πριν τις γιορτές. Η δυσμενής οικονομική τους κατάσταση δεν επιτρέπει περιττά έξοδα, καθώς ο χειμώνας τώρα άρχισε στην ουσία και οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες, αν υπολογίσουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις, τις δαπάνες θέρμανσης και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Οι έμποροι από τη δική τους πλευρά, αφού είδαν το 2018 να κλείνει με αρνητικό πρόσημο και τα επίπεδα της αγοραστικής κίνησης των εορτών να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, επέστρεψαν κι αυτοί στη μίζερη καθημερινότητα που βιώνουν την τελευταία σχεδόν δεκαετία.

Το πολιτικό κλίμα των ημερών, με το σκληρό μπρα ντε φερ εξουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, επιτείνει τα προβλήματα στην αγορά και προκαλεί συνθήκες ανησυχίας και αβεβαιότητας στις τάξεις των καταναλωτών. Για να λειτουργήσει η αγορά με όρους κανονικότητας, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη συνθήκη.

Ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες, είτε αυτοί είναι απλοί καταναλωτές, είτε είναι έμποροι και καταστηματάρχες, αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση τα στελέχη των ΑΝΕΛ ή αν θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους στις επιλογές που έχει προαναγγείλει. Μια ισχυρή και αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι παλινωδίες και οι τακτισμοί με αποκλειστικό γνώμονα τις θέσεις εξουσίας και τα προνόμια που αυτές προϋποθέτουν.

Μόνο έτσι θα σταθεί στα πόδια της η πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι θα ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη οι καταναλωτές που με τη σειρά τους θα τονώσουν την αγορά και θα τερματίσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που τροφοδοτείται την τελευταία δεκαετία από τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ολο αυτό το σκηνικό της πολιτικής αβεβαιότητας μπορεί να εξυπηρετεί τους σκοπούς όσων το συντηρούν και το ενισχύουν με τις επικίνδυνες, για την οικονομία, επιλογές τους, ωστόσο βαθαίνει ακόμη πιο πολύ το τέλμα στο οποίο παραμένει εγκλωβισμένη η αγορά και κάνει πολύ πιο δύσκολη την έξοδο από αυτό, όταν επιτέλους αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου