Θύμα των παιχνιδιών εξουσίας η δημόσια υγεία

θύμα-των-παιχνιδιών-εξουσίας-η-δημόσι-663725

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παίζουν τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας, τα ζητήματα της καθημερινότητας που «καίνε» τους πολίτες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Κορυφαίο όλων είναι βέβαια η λειτουργία της δημόσιας υγείας, που οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που υποτίθεται ότι θα εγκαινιαζόταν από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο το εξαιρετικά μικρό ενδιαφέρον των γιατρών του ιδιωτικού τομέα να υπογράψουν την επίμαχη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και η αδυναμία το υπουργείου Υγείας να στελεχώσει με το απαιτούμενο ιατρικό δυναμικό τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κεντρα Υγείας Αστικού Τύπου έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μια σημαντική τομή στο δημόσιο σύστημα υγείας που θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος και θα παρείχε δωρεάν ιατρική κάλυψη στο σύνολο των ασφαλισμένων υπό αξιοπρεπείς συνθήκες. Δυστυχώς από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση υπάρχει πάντα μεγάλη απόσταση και όταν απαιτούνται πόροι και γενναίες πολιτικές αποφάσεις, τα όποια σχέδια καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε «ναυάγιο».

Η αποτυχία είναι δεδομένη όταν μάλιστα ο ευαίσθητος τομέας της δημόσιας υγείας διοικείται από πολιτικά πρόσωπα που αναλώνονται καθημερινά σε αλλότρια καθήκοντα (όπως για παράδειγμα οι διαδικτυακές επιθέσεις στο δικαστικό σώμα) και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα φλέγοντα ζητήματα του υπουργικού τους χαρτοφυλακίου.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα κενά ιατρικού προσωπικού στις δομές των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου όπως μετονομάστηκαν οι δομές του πρώην ΙΚΑ και πρώην ΠΕΔΥ. Στον Βόλο για παράδειγμα η διοίκηση της δομής έχει ζητήσει τουλάχιστον 20 μόνιμες προσλήψεις γιατρών έτσι ώστε να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων σε βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι από τις 20 θέσεις εγκρίθηκε μόλις μία, ενώ συνολικά για τις αντίστοιχες δομές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εγκρίθηκαν 46 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Αν λάβουμε υπόψη ότι η 5η ΥΠΕ καλύπτει διοικητικά τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, όπου λειτουργούν 45 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε μία μόνιμη θέση γιατρού για την κάθε δομή!

Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία οι γιατροί των εξωτερικών ιατρειών που δέχονται τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας βρίσκονται τα πρόθυρα της κατάρρευσης, με δεδομένη τη γενικότερη υποστελέχωση και της δευτεροβάθμιας υγείας, που εκτός των άλλων υπηρετούν κατά βάση μεσήλικες μόνιμοι γιατροί.

Ολα αυτά δυστυχώς είναι «ψιλά γράμματα» για τους κυβερνώντες που υποσχέθηκαν βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και κατάντησαν να παλεύουν για τις «θεσούλες» τους, αδιαφορώντας για τα αδιέξοδα όσων τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου